Circulair bouwen campings

Twee Zeeuwse campings (De Paardekreek in Kortgene en Strandcamping Groede) gaan aan de slag met een nieuw verdienmodel voor de uitbreiding van hun accommodatie. In nauwe samenwerking met Impuls, gaan de twee campinghouders met lokale mkb’ers een nieuw verdienmodel ontwikkelen.

De campings vormen reeds in de ontwerpfase met lokale bedrijven een bouwteam. Alle toeleveranciers worden betrokken om een dusdanig concept voor een verblijfsaccommodatie te ontwikkelen, dat het na tien jaar een update kan krijgen. Hierbij hoeven geen materialen weggegooid te worden, maar deze krijgen een tweede leven binnen of buiten de camping. Het ontwerp zal dusdanig flexibel zijn, dat het eenvoudig zal zijn om na tien jaar gedateerde onderdelen te vervangen, en waarbij de leverancier het op zich neemt om het materiaal of product een nieuwe bestemming te geven.

Continu vernieuwen op lonende manier

Via deze nieuwe werkwijze, kunnen beide campings inspelen op de snel veranderende behoeftes van de klanten, zonder dat er steeds grootschalige kapitaalvernietiging plaatsvindt. In de toeristische branche is het een opgave om continu te blijven vernieuwen en daarbij renderend te blijven. Door een nieuw verdienmodel te ontwikkelen, gebaseerd op de principes van de circulaire economie, kan deze branche zich gereedmaken voor de toekomst.