Fargate

Fargate ontwikkelde installaties voor marktgericht algen kweken of te wel 'algen naar wens'. Wereldwijd groeit de vraag naar algen als leveranciers van eiwitten en andere waardevolle stoffen. Algen zijn zeer gezond voedsel voor mens en dier en in opkomst als grondstof voor de voedingsmiddelen-, farmaceutische- en cosmetische industrie. De groene plantjes bevatten behalve hoogwaardige eiwitten, ook omegavetzuren, vitaminen en mineralen.

Het ontstaan van het idee

 “Je hebt wel 200.000 soorten algen. Waar het om gaat is, dat je algen kunt produceren met precies die eigenschappen waar een klant om vraagt. En dat met een constante kwaliteit. We hebben daarom veel tijd en geld geïnvesteerd in onderzoek naar de juiste condities en voedingsstoffen”, legt Piet Vlaming uit. Het resultaat is een algenreactor die kan draaien op reststromen. Denk aan beschikbaar warm water en CO2 in de glastuinbouw. “Dat betekent een potentiële extra bron van inkomsten voor een sector die onder druk staat. Als het aan Fargate ligt, zetten we heel Nederland vol met reactoren - goed voor de economie!”

De start bij InnoGo!

De technologisch en biobased georiënteerde starter krijgt ondersteuning vanuit het InnoGo! en DOK41 programma van Impuls Zeeland. “We staan op het punt om uit de knop te schieten”, vertelt mede-eigenaar en sales directeur Piet de Vlaming. Volgend jaar verwacht Vlaming de eerste commerciële projecten te lanceren. Om te beginnen mikt Fargate op de Zeeuwse aquacultuur waar interesse bestaat voor algen als supervoer voor oesters, mosselen en kweekvis. “Een markt die extra aantrekkelijk is voor ons, omdat we in Zeeland kunnen rekenen op ondersteuning vanuit InnoGo! We kregen een welkome financiering voor onderzoek en zijn ook erg blij met de betaalbare huisvesting in DOK41. Een mooie, centrale locatie waar je midden in een netwerk zit. Dat is nog het belangrijkste: in contact komen met de juiste marktpartijen en investeerders. Wat dat betreft helpen de mensen van Innogo! en DOK41 fanatiek. Ze houden er niet van ‘nee’-  net als ik!”
Algen kunnen de aquacultuur naar een hoger plan tillen, met vis en schelpdieren van een unieke kwaliteit. “Hebben we eenmaal de eerste klanten, dan kan het ineens allemaal heel snel gaan en moeten we meteen in staat zijn om op te schalen. Daar zijn we ons terdege van bewust en daarom besteden we grote zorg aan het voortraject. Innogo! begrijpt dat en ziet net als wij kansen voor de Zeeuwse en Brabantse werkgelegenheid.”  

De toekomst

Ondertussen heeft Fargate onder andere ook al contacten in Seoul. “Het welvaartniveau in Zuid-Korea stijgt, en daarmee de wens om beter te eten. Kippenvlees is er populair. Door kippen met algen te voeren krijg je gezondere dieren en vlees met een hogere voedingswaarde.” Het potentieel van Fargate is groot. “We staan aan de basis van revolutionaire ontwikkelingen. Nog even, en dan wordt het knallen!” En wie weet, met Zeeland als springplank.

Kijk voor meer informatie ook op www.fargate.nl