Uniek in Nederland

Het is voor het eerst in Nederland dat materialen en grondstoffen van een gebouw maximaal zijn hergebruikt en dat een ggz-instelling op deze schaal een bijdrage levert aan de circulaire economie. “De transformatie van het kantoor van Rijkswaterstaat naar een zorgkliniek is niet alleen voor Zeeland maar voor heel Nederland uniek", aldus gedeputeerde Jo-Annes de Bat van Provincie Zeeland.

Dit project is afgerond.

Ontwerp van bruikbare onderdelen

In dit districtskantoor zijn al hergebruikte materialen verwerkt en bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Bijzonder is dat de architect de bruikbare materialen van dit gebouw als uitgangspunt heeft genomen voor het ontwerp van de kinder- en jeugdkliniek. Zo behouden deze hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreëerd. In het ontwerp zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Rol Impuls Zeeland

Impuls Zeeland heeft meerdere lokale bedrijven bij het ontwikkelteam betrokken en lokale partijen aangedragen voor de marktoriëntatie om een offerte uit te brengen. Daarnaast heeft Impuls Zeeland meerdere subsidies voor het project binnengehaald. Vanuit Impuls Zeeland zijn regelmatig presentaties over het project verzorgd voor overheden en bedrijven, voor brede bekendheid van de principes van circulair bouwen in Zeeland.

Leerpunten

Tijdens de voorbereidingen en ontmanteling van het districtskantoor speelden verschillende uitdagingen. Elke uitdaging vroeg om een creatieve oplossing en vormt een mooi leerpunt voor toekomstige projecten.

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.
Neem contact met ons op

Meer weten over circulair bouwen?

Carola Helmendach-Nieuwenhuize

Projectmanager Circulaire economie