Circulair (ver)bouwen Kinder- en Jeugdkliniek Emergis

Het voormalig districtskantoor van Rijkswaterstaat in Terneuzen staat leeg en moet plaatsmaken voor de Nieuwe Sluis Terneuzen. In plaats van slopen wordt het pand ontmanteld en krijgen de materialen een nieuwe bestemming: de nieuw te (ver)bouwen kinder- en jeugdkliniek Ithaka van Emergis in Kloetinge.

Uniek in Nederland

Het is voor het eerst in Nederland dat materialen en grondstoffen van een gebouw maximaal worden hergebruikt en dat een ggz-instelling op deze schaal een bijdrage levert aan de circulaire economie.

Circulaire economie

In een circulaire economie bestaat afval niet meer. Producten en materialen worden hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. De wens van Emergis om duurzaam te bouwen en in dit project zoveel mogelijk bestaande materialen toe te passen, past goed binnen deze visie.

Ontwerp van bruikbare onderdelen

In dit districtskantoor zijn al hergebruikte materialen verwerkt en bij de oplevering was het een van de eerste duurzame kantoorgebouwen in Nederland. Bijzonder is dat de architect nu de bruikbare materialen van dit gebouw als uitgangspunt neemt voor zijn ontwerp van de kinder- en jeugdkliniek. Zo behouden deze hun waarde en wordt zelfs meerwaarde gecreëerd. In het ontwerp zijn onder andere de buitenkozijnen, binnendeuren, gevelbekleding, de houten vloerdelen en straatklinkers verwerkt.

Rol Impuls

Impuls heeft meerdere lokale bedrijven bij het Ontwikkelteam betrokken en heeft ook voor de marktoriëntatie van Emergis lokale partijen aangedragen, die gevraagd worden om een offerte uit te brengen. Daarnaast heeft Impuls meerdere subsidies voor het project binnen gehaald. Vanuit de ontwikkelingsmaatschappij worden regelmatig presentaties over het project verzorgd voor overheden en bedrijven, zodat de principes van circulair bouwen breed bekend worden in Zeeland.

Leerpunten

Tijdens de voorbereidingen en ontmanteling van het districtskantoor zijn we al verschillende uitdagingen tegengekomen. Elke uitdaging vraagt om een creatieve oplossing en vormt een mooi leerpunt voor nu en toekomstige projecten. Bekijk hier alle leerpunten

Bekijk hieronder de leerbundels

Deel 1

Deel 2