do, 01-11-2018, 12:08
Nieuwsbericht

Windpark Borssele biedt Zeeuwse bedrijven volop kans op werk

Zeeuwse bedrijven kunnen een flink graantje meepikken van de bouw van windpark Borssele 1 en 2. Ontwikkelaar Ørsted en zijn zes aannemers vertellen donderdag tijdens een netwerkbijeenkomst van Energy Port Zeeland in Vlissingen wat ze nog nodig hebben. 

Het windpark dat ruim 22 kilometer uit de Walcherse kust moet verrijzen, zal Zeeland een economische oppepper bezorgen, schrijf de Zeeuwse krant PZC. Met 752 megawatt vermogen, genoeg om een miljoen huishoudens van duurzame stroom te voorzien, krijgt Zeeland één van de grootste windparken ter wereld voor de deur. In 2020 begint de bouw. Daarvoor zijn er dan honderden mensen aan de slag. De komende 25 jaar is er voor onderhoud werk voor 50 tot 100 mensen. 

Volop kansen voor Zeeuws bedrijfsleven

Voor de bijeenkomst die Ørsted samen met Energy Port Zeeland op touw zet, hebben zich 175 bedrijven aangemeld. ,,Onze aannemers vertellen er hoe ze het werk gaan uitvoeren en wat ze er nog voor nodig hebben. Er liggen volop kansen voor onderaannemers. De bijeenkomst is dan ook bedoeld als matchmaking tussen onze aannemers en het Zeeuwse bedrijfsleven. Onze inzet is dat de regio ook profijt trekt van de bouw en het onderhoud”, licht Steven Engels toe, de nieuwe directeur Nederland van Ørsted.

Zes aannemers

Ørsted, de grootste speler in groene energie op zee, is voor de bouw in zee gegaan met zes grote bedrijven:

  • Sif (Rotterdam) levert de windmolen fundaties 
  • het Belgische GeoSea installeert de funderingen en de turbines
  • Het Franse Nexans levert de kabels die de Rotterdamse offshorereus Van Oord zal installeren. Ook Zeeland blaast een partijtje mee.
  • Het Zeeuwse Oceanwide mag het personeel werven
  • Cordeel, de bouwpaus van de Zeeuwse havens, de onderhoudsbasis in de Vlissingse Buitenhaven optrekken. De komende 25 jaar vertrekken daar schepen naar het windpark voor onderhoud van de windmolens.

Kosten geven de doorslag

Of Zeeuwse bedrijven als onderaannemer en toeleverancier kans maken op opdrachten, hangt af van de zes aannemers. Engels: ,,Niet alles landt in Zeeland. Siemens Gamesa is in Denemarken al bezig met de fabricage van de rotorbladen. Die gaan straks rechtstreeks naar het windpark toe. Aannemers maken eigen keuzes. Bijvoorbeeld: vanuit welke haven voer ik onderdelen aan? Kosten geven daarbij de doorslag.”

Breed scala aan bedrijven in Zeeland kan profiteren

Maar er blijft genoeg werk over voor Zeeuwse bedrijven, zegt Engels. ,,Dat varieert van techniek en logistiek tot onderdak en catering. Tijdens de bouw moeten honderden mensen eten en slapen. Er zullen taxi's en schepen voor vervoer van personeel nodig zijn. Het is heel breed, van brandstof tot beveiliging en van hijswerk op land tot afvalverwijdering.”

Werving onderhoudspersoneel

Dit najaar begint ook de werving van onderhoudspersoneel. Ørsted heeft 37 technici nodig om het windpark de komende kwart eeuw te onderhouden. Engels: ,,We werven nadrukkelijk ook in Zeeland. We leiden de onderhoudsmensen straks zelf op. Standplaats wordt Vlissingen, maar mensen zullen ook een  tijdje op een bestaand windpark moeten meedraaien.” Volgens de directeur van Ørsted Nederland ligt er een kans om ‘nieuwe Zeeuwen’ binnen te halen. ,,We merken elders dat jongeren graag voor een groen bedrijf als Ørsted willen werken. Bovendien ben je voor 25 jaar zeker van een baan. Natuurlijk moet je wel zeebenen hebben. En geen hoogtevrees!”

 

bron: PZC