Schelpdieren: duurzaam en gezond

Voedselproductie gaat gepaard met ca 30% van de globale CO2-uitstoot en aantasting van de biodiversiteit. Het belang van een gezonde levensstijl en gezond voedsel is bekend en met de Covidcrisis weer benadrukt. Actueel is de behoefte aan een duurzame regionale voedselvoorziening. Een belangrijke bron van duurzaam en gezond voedsel zijn mosselen en oesters. Schelpdieren kennen een veel lagere CO2 footprint dan dierlijk eiwit van land. En schelpdiereiwit kan bijdragen aan het reduceren van z.g. welvaartsziekten. Het vergroten van het aandeel schelpdiereiwit in het menu is een bouwsteen naar een duurzame, gezonde en welvarende toekomst. De Verenigde Naties en de Europese Commissie bepleiten dan ook uitbreiding van de schelpdierkweek en -consumptie.

Blue Deal

Met de Blue Deal leggen sector, overheid en natuurorganisaties de ambitie deze uitbreiding voor Nederland vast. Die vraagt veel innovatie zowel in de techniek als regelgeving. Het effectief invullen daarvan vereist afstemming en samenwerking tussen sector, overheid en natuurorganisaties. Deze is uitgewerkt in de Blue deal in een aanpak waarmee niet alleen duurzame en gezonde Schelpdiereiwitproductie wordt nagestreefd maar ook natuurontwikkeling en biodiversiteitsherstel alsook versterking van de regionale economie.

Nieuw: kweek op zee

Nederland kent een lange traditie van schelpdierkweek in de Zeeuwse wateren en de Waddenzee. De omvang is echter beperkt, omdat de huidige kweektechniek gekoppeld is aan luwe wateren. Met nieuwe technieken zijn er mogelijkheden van kweek op zee. Deze kweek, onder nog onbekende omstandigheden, vraagt veel innovatie. In de eerste plaats van de kweek- en natuurtechniek zelf. Ook beleid, regelgeving en financiering vragen aanpassing.

Eerlijk speelveld

Uiteindelijk is het te doen om een groter aandeel in het menu. Schelpdieren zijn voor veel mensen nog geen vanzelfsprekende eiwitbron. Essentieel is nieuwe consumenten te bereiken, met nieuwe producten, op nieuwe markten. Dat vraagt ook een eerlijk speelveld. Het kabinet zet in op stimulering en beprijzing zodat duurzaam en gezond voedsel een meer gelijk speelveld krijgen.

Taskforce Schelpdieren

Voor de uitvoering is een ‘Taskforce Schelpdieren’ opgericht. Die gaat aan de slag met

  • Het creëren van ruimte voor schelpdierkweek, zowel nearshore als offshore (binnen en buiten windparken) in combinatie met de realisatie van natuurwaarden;
  • Het uitvoeren van praktijktesten voor het natuur-inclusief kweken van mosselen;
  • Het creëren van voorwaarden voor het vergroten van consumptie van het gezonde en duurzame schelpdiereiwit.

Deelnemende partijen

In de Blue Deal en de Taskforce Schelpdieren werken samen:

  • Producentenorganisatie Mosselcultuur
  • Vereniging Schelpdierhandel
  • Zeeuwse Milieufederatie
  • Ministerie Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit
  • Provincie Zeeland
  • Impuls Zeeland
Lees de Blue Deal
Neem contact met ons op

Meer weten over ondernemen in de schelpdierensector

Ga met ons in gesprek.

Daphne d'Hont

Projectmanager Agrifood

Laurens Meijering

Projectmanager Agrifood