vr, 07-02-2020, 09:42
Nieuwsbericht

Zeeuwse beginnende ondernemers houden het langer vol

De bedrijvigheid in Zeeland groeide vorig jaar nog best aardig. Er kwamen per saldo 2128 nieuwe ondernemers bij. En eerder begonnen ondernemers houden het langer vol. Dat blijkt uit gegevens van bedrijfsinformatiespecialist Graydon, aldus de PZC.

In 2019 begonnen 4362 ondernemers een bedrijf. Dat waren er meer dan in de twee jaren daarvoor. In 2018 bleef de teller steken op 4224 nieuwe bedrijven, in 2017 op 3848. De nieuwkomers zijn vooral actief in de zakelijke dienstverlening, de bouw en detailhandel en groothandel. Deze drie sectoren zijn goed voor de helft van het aantal startende bedrijven. In de water- en afvalverwerking, de energiesector en bij de (semi-)overheid zien ondernemers op dit moment minder heil. Daar is het aantal starters flink teruggelopen.

Faillissementen

Het aantal bedrijven dat de stekker eruit trekt, is gedaald in de afgelopen drie jaar. In 2019 hielden 2177 bedrijven ermee op. Dat is het laagste aantal in jaren. Bedrijven houden het langer vol. Het aantal faillissementen van Zeeuwse bedrijven is stabiel: tussen de 50 en 60 in de afgelopen drie jaar.

Mede door de daling van het aantal stoppers en het kleine aantal faillissementen groeit de Zeeuwse economie gestaag, maar niet spectaculair zoals in andere provincies. Was Zeeland in 2018 nog haantje de voorste in de groeicijfers, nu zijn Drenthe en Overijssel dat. In absolute aantallen steken Noord- en Zuid-Holland en Noord-Brabant boven iedereen uit. In de eerste twee provincies kwamen er in 2019 per saldo rond de 35.000 nieuwe ondernemers bij. Noord-Brabant scoort hoog met bijna 18.000 nieuwe bedrijven. Landelijk zijn er in 2019 netto 143.000 bedrijven bijgekomen.

Werkloosheid

De Zeeuwse economie groeit dit jaar minimaal. ING Economisch Bureau voorspelt 1 procent groei. De afkoelende wereldeconomie gooit zand in de motor van de BV Zeeland, maar heeft nog weinig invloed op de werkloosheid. Die blijft rond de 3 procent schommelen. 

Lees het hele artikel op pzc.nl

Bron: PZC