vr, 22-12-2017, 09:16
Nieuwsbericht

Zeeuwse arbeidsmarkt trekt aan

Aantal banen en bedrijven stijgt

Het afgelopen jaar kwamen er in Zeeland 2600 banen bij en is het aantal bedrijven toegenomen met 1.394. Dat blijkt uit de cijfers van de Regionale Informatiebank Bedrijven en Instellingen Zeeland (RIBIZ).

Stijging per sector

Van mei 2016 tot mei 2017 is sprake van een toename van bijna 2600 banen in Zeeland. Dat is een groei van 1,5%. Het totaal aantal banen bedraagt 180.000. Het is voor het eerst in jaren dat het aantal banen in Zeeland weer groeit. In de gemeenten Vlissingen (4,5%) en Reimerswaal (3,6%) is relatief de grootste groei in het aantal banen. In de sectoren productie, distributie en handel van elektriciteit (-200) en de gezondheids- en welzijnszorg (-400) is het aantal banen het meest afgenomen. In de bouwnijverheid (+400), groot- en detailhandel (+800), industrie (+200), advisering onderzoek en overige specialistische zakelijke dienstverlening (+400), overige zakelijke dienstverlening (+600) en onderwijs (+200) is de grootste stijging van het aantal banen te zien. Er zijn in deze periode 3.670 bedrijven opgericht en 2.276 bedrijven opgeheven.

Jo-Annes de Bat, gedeputeerde economie: "De verbeteringen op de arbeidsmarkt worden gelukkig steeds zichtbaarder. De grote opgave voor de komende jaren is zorgen voor voldoende arbeidskrachten. Daarin zetten we stappen met alle partijen. Hoewel de economie aantrekt, blijft een versterking van de economische structuur in Zeeland hard nodig. Overheden, bedrijfsleven en onderwijs in Zeeland hebben de handen ineen geslagen voor een duurzame economische groei in Zeeland." 

Regionale Informatiebank

De Regionale Informatiebank Bedrijven en Instellingen Zeeland (RIBIZ) bestaat sinds 1988 en is een samenwerkingsverband tussen de Provincie Zeeland en de Zeeuwse gemeenten. Jaarlijks wordt een inventarisatie gehouden van de werkgelegenheid in Zeeland. De gegevens zijn te raadplegen via de databank van ZB| Planbureau en Bibliotheek van Zeeland.