Circulair bouwen in de recreatiebranche

Trends volgen elkaar extreem snel op in de recreatiebranche. Dit maakt circulair bouwen extra interessant. Maar bepaalde kennis over circulair bouwen ontbrak. Ondernemers gaven aan behoefte te hebben aan advies over de ontwikkeling en het ontwerp van een circulaire accommodatie. Binnen het project zijn diverse vraagstukken aangepakt, zoals de circulaire bouw van een sanitaire voorziening, verschillende vormen van verblijfsaccommodaties, een zwembad of wellness gebouw.

“Het bouwen van een zwembad staat al een tijdje op onze verlanglijst. In 2030 willen we het hele vakantiepark CO2 neutraal te laten draaien. Daarom willen we het zwembad zo bouwen dat deze te demonteren is en gemaakt is met materialen die het milieu niet te veel belasten. Met de voucher hebben we expertise ingekocht voor de ontwikkeling van een plan en om onderzoek te doen naar de mogelijkheden van circulair bouwen voor ons gebouw.” - Rosa van Roosendaal, vakantiepark de Meerpaal -
Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Adviezen en kennis als resultaat

Uiteindelijk leverde de ondersteuningstrajecten adviezen op over ontwerp, materialisatie, landschappelijke inpassing en de realisatie. Naast het vouchertraject ging het project ook de uitwisseling van kennis en inspiratie. Zo zijn er diverse excursies en inspiratiebijeenkomsten georganiseerd waarbij ondernemers kennis maakte met landelijke én Zeeuwse circulaire projecten. Deelnemende ondernemers gaven aan veel geleerd te hebben over bouwmaterialen, natuur inclusief recreëren en mogelijkheden tot hergebruik.

Een aantal ondernemers uit het project hebben inmiddels hun circulaire gebouw al gerealiseerd of zijn daar momenteel mee bezig. De totale vervolginvestering van het project Circulair Beleven bedraagt ruim 24 miljoen met investeringen variërend tussen de 10.000 en 10 miljoen euro per bedrijf.

“We hebben ondernemers niet alleen kennis laten maken met circulair bouwen, maar hen ook aangezet tot actie. De vervolginvestering van ruim 24 miljoen laat duidelijk zien dat de Zeeuwse recreatiesector zich aanpast naar de toekomst.” - Dick ten Voorde, directeur Impuls Zeeland -

Verder met circulair bouwen

Het project Circulair Beleven heeft circulair bouwen verder op de kaart gezet bij Zeeuwse ondernemers in de vrijetijdssector. Ondanks dat het project circulair bouwen is afgerond, kunnen ondernemers nog steeds bij ons terecht met vragen, plannen en ideeën rond circulair ondernemen. Zo gaan we met het internationale project FACET verder met het stimuleren van circulaire oplossingen in de toeristische sector.

Meer over circulair ondernemen met FACET
Neem contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

Wil je meer weten over circulair ondernemen? Of ben je op zoek naar ondersteuning bij de realisatie van jouw plannen rond circulair bouwen of andere circulaire oplossingen die jouw bedrijf verduurzamen? Wij bieden op diverse manieren ondersteuning. Neem contact op met onze projectmanagers voor meer informatie.

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie