di, 03-07-2018, 11:44
Nieuwsbericht

Uienbedrijf gebruikt restwarmte frietfabriek Lamb/Weston Meijer

De restwarmtekoppeling tussen Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions is officieel in gebruik genomen. 2 juli verrichtte Ben de Reu, gedeputeerde van de Provincie Zeeland, de openingshandeling. Hij deed dit samen met Chayenne Wiskerke, directeur van Wiskerke Onions, en Erik de Been, projectmanager namens Lamb Weston / Meijer.

Vanaf nu produceert Wiskerke Onions 35 miljoen netjes uien energiezuinig. Dat wil zeggen dat 1 op de 5 in Nederland geconsumeerde uien nu duurzaam wordt gedroogd met 100 procent restwarmte van Lamb Weston / Meijer. Deze stroomt als water van 60 graden Celsius van de aardappelverwerker via buizen naar het naastgelegen perceel van Wiskerke Onions. Daar wordt de warmte omgezet in lucht van 30 graden Celsius.

Samenwerking

Deze samenwerking tussen twee agro-foodbedrijven levert elk jaar een besparing op van 500.000 m3 aardgas, ofwel de energieconsumptie van 300 huishoudens. Bovendien vermindert dit de uitstoot van CO2 met zo’n 875 ton. Dat is net zoveel als de jaarlijkse CO2-opname van vijftigduizend bomen.

Green deal

Dit project past in het beleid van de Provincie Zeeland om het gebruik van fossiele brandstoffen te reduceren. Daarvoor heeft de Provincie een Green Deal met de overheid gesloten, van waaruit een subsidie is verstrekt die deze restwarmtekoppeling mogelijk maakt. Ook Smart Delta Resources – een samenwerkingsverband van elf energie- en grondstof-intensieve bedrijven – heeft hieraan meegewerkt.

“De prijs van aardgas zal de komende jaren alleen maar stijgen, dus dit is ook financieel duurzaam”, zegt Chayenne Wiskerke. “Wiskerke Onions wil de meest duurzame uienleverancier zijn op de wereldmarkt. We produceren een aanzienlijk deel onder het keurmerk Planetproof, en besparen ruim 10 duizend transportkilometers door onze logistiek via Vlissingen te doen. Ook hebben we nu 1600 zonnepanelen op ons dak liggen. Dat is 2600 vierkante meter groene energie.”

Lamb Weston / Meijer is al even ambitieus. “Wij willen leidend zijn in duurzame ontwikkeling in agrofood”, zegt Lisette Jacobs, Director HR & Communications. “Dat lukt alleen maar via samenwerkingen zoals deze. Minder watergebruik, het voorkomen van afval en het minimaliseren en vergroenen van energiegebruik is onze duurzame top 3. Dit systeem van restwarmtekoppeling sluit hier volledig bij aan.”

Projectleider Erik de Been – bij Lamb Weston / Meijer verantwoordelijk voor het verwaarden van reststromen – nam twee jaar geleden het initiatief om dit traject samen met Wiskerke Onions op te starten. “Toen was er nog geen energie-akkoord dat onlangs is getekend en er was nog geen sprake van het versneld stoppen van de winning van Gronings gas”, zegt De Been. “Er is de afgelopen twee jaar veel gebeurd, waardoor dit systeem van restwarmtekoppeling actueler is dan ooit.”

Laurens Meijering (Smart Delta Resources) en Ben de Reu (Provincie Zeeland) benadrukken de betrokkenheid van bedrijven. “Het zijn de bedrijven zelf die de trekkers zijn”, zegt Meijering. “Er wordt veel gesproken over CO2-reductie, maar hier maken Lamb Weston / Meijer en Wiskerke Onions er ook werk van!” De Reu: “Ik hoop dat dit een goed voorbeeld is voor andere bedrijven – met name in het MKB – om zelf ook werk te maken van duurzame samenwerking.”

Lamb Weston / Meijer

Lamb Weston® is een wereldwijd toonaangevend merk in hoogwaardige aardappelproducten. De producten worden verkocht in meer dan 100 landen over de hele wereld. Lamb Weston / Meijer bedient markten in Europa, het Midden-Oosten, Afrika (EMEA), Brazilië en Rusland. Het bedrijf levert diepgevroren aardappelproducten zoals frites, Twisters®, Potato Dippers en Connoisseur Fries aan klanten in de Foodservice, Quick Service en Retail. Lamb Weston / Meijer levert ook gedroogde aardappelvlokken voor de voedingsmiddelenindustrie. Lamb Weston / Meijer is al meer dan 20 jaar leider in de industrie op het gebied van innovatie door het ontwikkelen van inventieve producten die gemak toevoegen aan de activiteiten van haar afnemers, en die het eten smakelijker maken voor hun klanten. Van de velden waar hun aardappelen worden geteeld tot proactieve partnerships met klanten, Lamb Weston / Meijer heeft een duidelijke duurzaamheidsambitie en legt de lat altijd hoger. Haar hoofdkantoor is gevestigd in Kruiningen (NL) en er zijn zes fabrieken: vier in Nederland, één in het Verenigd Koninkrijk en één in Oostenrijk. Lamb Weston / Meijer biedt werk aan 1.400 mensen.

Wiskerke Onions

Wiskerke Onions is een belangrijke speler in de uienverwerking en de export van uien. Alles in het bedrijf is erop gericht om de hoogste kwaliteit uien via de klanten op het bord van de consument te krijgen. Alleen de beste uien, sjalotten en knoflook komen door de strenge kwaliteitscontroles van Wiskerke Onions. Een diepgewortelde passie voor uien, een sterke handelsgeest en innovatieve automatiseringsoplossingen zijn al vier generaties de ingrediënten voor het succes van Wiskerke Onions. Wiskerke Onions is actief in 110 landen. Er werken 85 mensen.

Over Provincie Zeeland en Smart Delta Resources

Het project past in het beleid van de Provincie Zeeland dat verwoord staat in de Economische Agenda 2017-2021. Het past in de huidige maatschappelijke opgaven circulaire economie en energietransitie. Het project is een initiatief van het platform Smart Delta Resources (SDR), gefaciliteerd door de ontwikkelingsmaatschappij Impuls Zeeland, waarbij energie-intensieve bedrijven in de Delta-regio samenwerken om energie en grondstoffen uit te wisselen om de concurrentiepositie te verbeteren. SDR maakt de materiaal- en energiestromen van bedrijven zichtbaar en ontwikkelt businesscases om energie- en materiaalstromen uit te wisselen.