di, 05-11-2019, 15:04
Nieuwsbericht

Succesvolle circulaire excursie

Vanuit het project Circulair Beleven zijn we op dinsdag 29 oktober op een excursie ‘door de keten’ gegaan. Met een gezelschap van 25 personen zijn we met de bus om acht uur ’s ochtends van Middelburg, via Kapelle naar Rotterdam vertrokken. 

IC Dubo

Om tien uur stond bij IC Dubo de koffie voor ons klaar. IC Dubo geeft aan het grootste innovatie centrum in duurzaam bouwen van Europa te zijn. Na de koffie kregen we een rondleiding door het gebouw. Een gids vertelde ons over de innovatieve manieren die er zijn om je huis te verwarmen, liet vernieuwende manieren van isoleren zien en we konden verschillende biobased materialen bewonderen.  

De Ceuvel

Een goed uur reizen, een lekkere lunch en een appel van Wim verder kwamen we aan bij de Ceuvel. De Ceuvel is een circulaire en innovatieve broedplaats op een oude scheepswerf in Amsterdam Noord. De gids nam ons mee over het houten pad wat langs de oude, hergebruikte woonboten loopt. De boten dienen als kantoorruimte voor zzp’ers, kunstenaars en start-ups, maar ook als hotel. De vervuilde grond word gereinigd door planten en het horeca pand is gebouwd uit hergebruikte materialen en maakt dankbaar gebruik van in de kas gekweekte kruiden voor in de keuken. In de bus hoorde we enthousiaste reacties van de groep zoals “Geweldig zo’n circulaire ark van Noach, daar in Amsterdam!” en “Ceuvel 2.0?!”

The Green House

We sluiten de dag af in Utrecht waar we te gast zijn bij The Green House. Een plek waar circulair bouwen, samenwerken en ondernemen samenkomt. Het concept en gebouw is ontwikkeld en gerealiseerd in samenwerking met R Creators (Strukton, Ballast Nedam en Facilicom) en Allbron. Er is hier gekozen voor een samenwerkingscontract in plaats van een traditioneel huurcontract. 
Het restaurant werkt alleen met verantwoorde producten, liefst uit de streek. Het gebouw zal vijftien jaar op deze locatie staan waarna het restaurant zal worden afgebroken en op een nieuwe locatie weer zal worden opgebouwd. Het gebouw is hierdoor volledig remontabel gerealiseerd. 

Het Urban Farm

Na een kijkje in the Urban Farm, ofwel de kas, en een uitleg over het concept schoven we aan tafel waar we mochten genieten van een uitgebreide maaltijd die met veel zorg was klaar gemaakt. 
Tevreden en vol inspiratie reden we terug richting het Zeeuwse. 

Meer informatie

Mocht u meer willen weten over het project Circulair Beleven kunt u contact opnemen met projectleider Wim Twigt, te bereiken op 06 14 70 60 95.