di, 18-05-2021, 13:30
Nieuwsbericht

Van koffiedrab naar oesterzwam

Zeeuwse strandpaviljoens gaan afval circulair verwerken

Koffiedrab, sinaasappelschillen, schaal- en schelpdieren en overige voedselresten. Zes strandpaviljoens in Schouwen-Duiveland hebben hiervan jaarlijks 75.000 kg aan afval. Zonde. Dat dachten de strandpaviljoens ook. Daarom zijn zij gestart met een pilot rond circulaire afvalverwerking. 

Je hebt duizend-en-een redenen om met duurzaamheid aan de slag te gaan, maar het is vooral heel leuk om met dit thema bezig te zijn. Om samen met andere strandpaviljoens ontwikkelingen te volgen en te kijken naar mogelijkheden om op in te spelen. Daar word ik enthousiast van.
Don van Vliet, de Haven van Renesse

Koffiedrab, sinaasappelschillen en schelpenafval

De zes Zeeuwse strandpaviljoens doen mee aan het Interreg 2 Zeeën project FACET waarin ondernemers worden gestimuleerd circulaire oplossingen toe te passen om verbruik van grondstoffen en materialen te verminderen en gebruik te optimaliseren. Zo kan koffiedrab gebruikt worden voor het kweken van oesterzwammen. Kan schaal- en schelpdieren afval als nieuwe broedplaats dienen in Zeeuwse oesterbanken en worden innovatievere oplossingen voor dit afval onderzocht. Sinaasappelschillen zijn op hun beurt weer nuttig in de verwerking van cosmetica- en schoonmaakproducten. The Green Leisure Group, specialisten rond duurzame vraagstukken, ondersteuning de strandpaviljoens in deze zoektocht naar circulaire oplossingen voor afvalverwerking. 

Lees het artikel van de PZC over de afvalverwerkingspilot >>

Zelf aan de slag met circulaire uitdagingen

NV Economische Impuls Zeeland richt zich samen met HZ via het Interreg 2 Zeeën project op de ontwikkeling en realisatie van kleinschalige pilots bij MKB ondernemers zodat deze ondernemers praktische kennis en ervaring opdoen rond circulaire oplossingen en businessmodellen.

Ben jij een MKB ondernemer in de vrijetijdssector en heb jij ook een circulaire of duurzame uitdaging? FACET heeft nog ruimte voor een aantal pilots. Neem hiervoor contact op met projectmanager Helen Roskam via helenroskam@impulszeeland.nl.