di, 17-10-2017, 11:13
Nieuwsbericht

Scherp ambassadeur van Kingfish Zeeland

Mart Scherp uit Middelburg is, naast chef-kok in zijn eigen restaurant, ambassadeur van Kingfish Zeeland. Kingfish is een gekweekte duurzame vis die vlakbij Kats gekweekt wordt in speciale tanks met Oosterscheldewater. Kingfish is een tonijnachtige vis die oorspronkelijk voorkomt in water van 24 graden Celsius. De vis wordt veel gegeten door Japanners en Australiërs en binnenkort dus ook door Nederlanders.

Taboe

,,De eerste exemplaren doen het heel goed", zegt Scherp. ,,Het is een mooie vis met een mooi verhaal." De vissen zwemmen in zuiver Oosterscheldewater, dat in een leiding onderdoor de dijk in de tanks met een natuurlijke stroming wordt gepompt. Vervolgens wordt het tot 24 graden Celsius verwarmd door middel van zonne-energie en windenergie. Het water gaat gefilterd weer terug de Oosterschelde in dus er is nauwelijks milieubelasting. ,,Overbevissing is een enorm probleem in de oceanen, toch lag er altijd een taboe op kweekvis. Dat is met deze kingfish wel weggenomen", aldus Scherp.

Invest in Zeeland

De acquisitietak van Impuls Zeeland, Invest in Zeeland, is betrokken geweest bij de vestiging van Kingfish Zeeland in Colijnsplaat. Mede dankzij het innovatie- en financieringsprogramma InnoGo! heeft het bedrijf de teeltcyclus kunnen starten. 

Lees het hele artikel in de PZC van 14 oktober 2017

Bron: PZC