zo, 12-02-2017, 15:56
Nieuwsbericht

Kingfish Zeeland opent deze zomer de viskwekerij in Colijnsplaat

De bouw gaat veel sneller dan verwacht. Uit de kluiten gewassen yellowtail kingfish zwemt al rond in de indoorkwekerij die zich bevindt op het terrein van een failliet gegane oesterkwekerij en daarvoor het proefgebied was van de De Zeeuwse Tong. In de herfst verwacht het nieuwe bedrijf Kingfish Zeeland de eerste roofvissen af te leveren aan restaurants en gespecialiseerde vishandels. Niet alleen in Nederland, in heel Europa.

Invest in Zeeland heeft, samen met de Netherlands Foreign Investment Agency, Provincie Zeeland en gemeente Noord-Beveland, ondersteund bij de komt naar Nederland. De keuze voor de vestigingslocatie is gemaakt op basis van de specifieke bouwlocatie, sterke aquacultuur sector in Zeeland en de strategische ligging.  Mede dankzij InnoGo!, het innovatie- en financieringsprogramma van Impuls, heeft Kingfish een deel van de teeltcyclus op kunnen starten, namelijk de opkweek van larven.

Dat is een half jaar sneller dan de initiatiefnemers Ohad Maiman (algemeen directeur) en Kees Kloet (operationeel directeur) hadden gepland. De spurt is te danken aan de overname van de voormalige oesterkwekerij. De betrekkelijk nieuwe hal bleek geschikt als kraamkamer van de Kingfish-kwekerij. Er waren al noodzakelijke voorzieningen, zoals een pomp waarmee zout water uit de Oosterschelde kan worden aangevoerd.

Met de inzet van die installaties boekt Kingfish Zeeland nu forse tijdwinst. En tijd is geld, want het bedrijf kan nu veel eerder al vis gaan verkopen. Inmiddels zwemmen er ouderparen rond in het bassin van de voormalige oesterkwekerij. Zij moeten nieuwe visjes voortbrengen. Yellowtail kingfish is een exoot. De roofvis die twee meter lang kan worden, is vooral te vinden in de wateren rond Australië.

Maiman en Kloet denken dat deze vis een goed alternatief is voor tonijn, die door overbevissing kampt met een besmet imago. De vis groeit snel en bezit een fijne smaak, al is die niet erg vissig. Restaurants werken graag met kingfish. In Europa is die wel verkrijgbaar, maar komt dan wel uit Japan en Australië. Het is niet duurzaam en logistiek vrij kostbaar om de vis de halve wereld over te transporteren. Beiden verwachten dat er veel animo is voor de kweekvis uit Colijnsplaat. De kweekomstandigheden zijn er volledig beheersbaar, waardoor een duurzame kweek mogelijk is.
 

Bron: PZC.nl