ma, 02-08-2021, 09:43
Nieuwsbericht

Planvorming in de praktijk

Landgoedhotel Villa Magnolia deelt hun verhaal

Investeren in vernieuwing en doorontwikkeling is belangrijk om mee te blijven bewegen in een steeds veranderende markt. Planvorming is een cruciale stap om je toeristisch bedrijf klaar te maken voor de toekomst. Een goed plan is tenslotte het halve werk. Met de planvorming vouchers kregen veertien ondernemers ondersteuning bij het maken van innovatieve en toekomstbestendige plannen voor hun bedrijf.  Lees het verhaal van ondernemer Jerry Troy, eigenaar van Villa Magnolia. 

Jerry Troy


Een gezond bedrijf en restauraties

Villa Magnolia is een landgoedhotel in Oostkapelle. We hebben verschillende soorten accommodaties; kamers in de villa, boerderijsuites, studio’s en vakantiewoningen. Bijna allemaal gelokaliseerd in oude gerestaureerde panden met historische waarde. Onze toekomstdoelen zijn het bedrijf gezond houden en de oude villa restaureren. We vinden het namelijk belangrijk de villa en locatie in ere te herstellen en door te geven aan volgende generaties. We zijn continu bezig met vragen als ‘Hoe zorgen we dat we toekomstbestendig zijn? Hoe kunnen onze gastvrijheid blijven verbeteren? En tegelijkertijd hoe kunnen we op bedrijfsmatige wijze ons vastgoed in stand houden?’. 

Ik liep al lang met plannen voor innovatie rond. Via een oproep over de vouchers raakte ik in gesprek met Impuls Zeeland waar ik mijn wensen en ideeën deelde. Tijdens een intake gesprek keken we samen of mijn ideeën aansloten bij de toenmalige ondersteuningstrajecten. De planvorming vouchers vormden een match en inmiddels zitten we nu al een halfjaar in dit traject. 

Een multidisciplinair team 

We zijn de planvorming gestart met een vraagstuk over de doorontwikkeling van onze studio’s. Deze wilde we meer verbinden met het landschap. Hiervoor wilde we vanuit een multidisciplinair team bestaande uit drie disciplines (bouwkundig, landschaps- en interieurarchitectuur) naar het gebouw kijken. De adviseurs hebben vanuit hun eigen discipline ons vraagstuk bekeken, ideeën uitgewisseld en elkaar geïnspireerd. Uiteindelijk leverde ze elk een eigen rapport aan. Het was waardevol om een keer vanuit al deze perspectieven naar een gebouw te kijken. Met de planvorming vouchers hebben we deze adviseurs mede kunnen financieren. 

Als de plannen veranderen

Helaas liep door corona alles anders aangezien de financiering voor de verbouw vanuit de bank werd afgewezen. Ik had dus een mooi plan, maar ik kon er niet veel mee. Met Impuls Zeeland ben ik opnieuw in gesprek gegaan over vervolgstappen. De vraag rees hoe we de financiering van toekomstige ontwikkelingen en innovaties gaan aanpakken. We hebben toen een adviseur ingeschakeld die naar ons financieel plaatje in verhouding met onze toekomstvisie kijkt. Een meer basaal vraagstuk dan de plannen voor de studio’s, maar voor onze toekomst misschien wel veel waardevoller. We hebben nu nog wat ruimte in onze voucher en gaan samen met projectmanager Minke Rabaut kijken hoe we die ruimte het best kunnen inzetten. 

Begeleiding en positieve energie

Het traject heeft mij in een flow gebracht om aan de slag te gaan met planvorming. De externe adviseurs helpen zaken in gang te zetten en begeleiden het proces waardoor ik zelf scherp kan blijven zonder afgeleid te worden van operationale focus. Het helpt ook dat je herbevestiging krijgt dat je plannen goed zijn. Dat geeft energie. Het mooie van planvorming is dat het je creatieve deel en conceptueel denken inspireert en aanzet. Ondanks de frustraties die het kan opleveren vind ik het fantastisch.
Andere ondernemers wil ik aanmoedig om te dromen over hoe hun bedrijf eruitziet over tien jaar. Dat maakt je leven als ondernemer waardevoller, geeft positieve energie en met een beetje geluk ontstaan er nieuwe ideeën door. De vouchers van Impuls Zeeland kunnen dan net het zetje zijn wat je nodig hebt om te starten. 

Projectmanager Minke Rabaut over de planvorming vouchers

De planvorming vouchers zijn ontstaan tijdens de coronacrisis en spelen in op wat de crisis doet met toeristische bedrijven en hun investeringsvermogen. Planvorming is de basis voor de doorontwikkeling van je bedrijf en de basis om financiering voor elkaar te krijgen. Door de crisis zijn ondernemers geneigd toekomstvisies en hieraan gekoppelde investeringen uit te stellen, terwijl doorontwikkeling noodzakelijk is om toekomstbestendig te blijven.

De vouchers bedragen 25.000 euro en geven ondernemers een steuntje in de rug bij de integrale ontwikkeling in het bedrijf. Onze aanpak passen we aan naar het vraagstuk. Zo kunnen we een expertmeeting organiseren met alle stakeholders of één of meerdere adviseurs los inschakelen. We kijken goed naar wat bij het bedrijf en de status van het plan past. Uiteindelijk hopen we dat de planvorming vouchers haalbare innovatieve plannen én investeringen opleveren die passen binnen de voor Zeeland actuele thema’s. 

Ook aan de slag met de doorontwikkeling van jouw bedrijf? Neem contact met ons op. Dan kijken we samen naar de mogelijke ondersteuning bij jouw innovatie of doorontwikkeling. 
 

Mede mogelijk gemaakt door Provincie Zeeland