vr, 20-12-2019, 09:13
Nieuwsbericht

MijnContainerDienst: in 20 seconden de juiste bestemming voor je zeevracht geboekt

Zeeland is niet de eerste provincie waar je aan denkt als het om innovatie gaat. Reden te meer voor Innovation Origins om dat beeld bij te stellen. In zes afleveringen laten we een dwarsdoorsnede zien van de Zeeuwse organisaties die vernieuwing een gezicht geven.

Kees Koopman was naar alle tevredenheid 20 jaar postbode geweest, toen het besef ineens begon door te dringen dat daar misschien niet de toekomst voor hem – en veel van zijn collega’s – zou liggen. Omdat hij geen zin had om dat moment lijdzaam af te wachten, nam hij 12 jaar geleden een drastisch besluit: hij begon zijn eigen online pakketdienst: MijnPakketDienst.

Inmiddels zitten in en rond zijn logistieke centrum aan de rand van Goes een mannetje of 6 om de ruim 700 klanten te helpen. Twee busjes verzorgen de directe omgeving, de rest verloopt via bulkcontracten met partijen als DHL, TNT, UPS, PostNL en DPD. Maar het succes van MijnPakketDienst was voor Koopman geen reden om achterover te leunen. Net als bij zijn vertrek als postbode zocht hij ook nu het avontuur op.

Gemak

“Het waren eigenlijk mijn klanten die me op het spoor van iets nieuws zetten: ze waren weliswaar heel tevreden over wat we al boden, maar sommigen vroegen zich af of onze service ook niet voor containers op schepen zou kunnen werken. Ook dat zijn pakketjes natuurlijk, maar wel van een heel andere orde. En een dienst die – althans, compleet met het gemak dat we ook met MijnPakketDienst hadden bedacht – nog niet bestond.”

Koopman had in die tijd al regelmatig contact met Jos de Jonge, die toen CEO was van een containervervoerder in Antwerpen. Hij wilde het avontuur wel met hem aangaan. “Dat was dus het begin van MijnContainerDienst. Jos en ik hebben een jaar gebruikt om IT-bedrijven in Nederland, België en Duitsland te bezoeken om te ontdekken wat er op ICT-gebied mogelijk was. Gedurende die reis kwamen we er steeds meer achter dat we het zelf moesten gaan ontwikkelen, en zo kwamen aan Ron de Wit. Met ons drieën vormden we het ideale team: Ron als ICT-expert, Jos als kenner van de zeevracht, en ik met mijn netwerk.“

InnoGo!

Inmiddels is Koopman wel weer toe aan een vervolgstap. “Het online programma is helemaal klaar voor de agrifood-sector, de volgende klanten kunnen komen. Daarnaast zou een investering ons kunnen helpen om echt door te groeien.” Een recent verkregen InnoGo-lening van Impuls Zeeland is wat hem betreft een mooi begin, “vooral omdat het aantoont dat partijen geloof hebben in ons concept en daarmee ook andere investeerders over de streep zouden kunnen trekken.”

Een verwachting voor volgend jaar durft Koopman niet af te geven. “Dat hangt vooral af van hoe snel die volgende klant komt. Hoe snel we van enkele tientallen containers per week kunnen doorschakelen naar een veelvoud daarvan. Met onze eerste klant zijn we het systeem nog aan het fijnslijpen – vooral waar het gaat om de betrouwbaarheid van onze data – maar nu al kan ik zeggen dat de schaalbaarheid onze kracht is.”

Lees hier het hele artikel.