wo, 30-06-2021, 20:31
Nieuwsbericht

Is jouw kantoorgebouw klaar voor de toekomst?

Ben je al zover dat jouw kantoor/vastgoed gereed is voor de toekomst en voldoet aan de nieuwe wet- en regelgeving? Nee? Wat dien je dan te doen aan uitvoerende maatregelen zodat je kantoor/vastgoed voldoet aan de gestelde wettelijke eisen. 

De energietransitie is namelijk in volle gang en houdt ons allemaal bezig. Zo heeft de Nederlandse overheid bepaald dat alle kantoren boven de 100 m2, per 1 januari 2023 minimaal over energielabel C moeten beschikken. Dit kan grote impact en gevolgen hebben voor de gebruikers en eigenaren van kantoorgebouwen.

Begin daarom op tijd

Het is belangrijk om op tijd te beginnen, want de regel is niet vrijblijvend. Heb je op 1 januari 2023 geen energielabel C? Dan moet je je kantoordeuren sluiten. Het energielabel is 10 jaar geldig. Als u tussentijds energiebesparende maatregelen neemt, verandert het label mogelijk mee.

Energie Label Scan

Op weg naar energielabel C is het verstandig te starten met de energielabelscan. De energiescan laat zien waar je staat en wat je moet doen om aan energielabel C te kunnen voldoen. Bij een energielabel D of lager dien je in actie komen.

Heeft het kantoor nog helemaal geen energielabel? Dan doe je er goed aan dit zo snel mogelijk te regelen. Eind 2021 wordt het energielabel voor utiliteitsgebouwen namelijk herzien.

In vier stappen naar energielabel C

Om te komen tot een energielabel C is het verstandig de volgende stappen te doorlopen:

Stap 1: Checken energielabel op www.EP-online.nl

Heeft je kantoor een geldig label A, B of C? Dan hoef je niets te doen. Check wel tot wanneer je energielabel geldig is. Heeft je kantoor een energielabel D of lager? Mogelijk kan je zonder ingewikkelde bouwkundige ingrepen overgaan op energielabel C. Ben je huurder? Bespreek dan met uw verhuurder hoe de route naar 2023 en 2030 eruit ziet.

Stap 2: Vraag maatwerkadvies aan

Je kan veel doen om je energielabel te verbeteren. Maar welke maatregelen passen het best bij jouw bedrijf? Kijk voor meer informatie op de site van RVO (RVO; Energielabel C kantoren). 

Stap 3: Verken subsidies

RVO ondersteunt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies. Bekijk daarvoor onze subsidiewijzer.

Stap 4: Maatregelen uitvoeren

Het ideale moment om dit te doen is tijdens andere geplande werkzaamheden, zoals onderhoud aan gevels, vloeren, equipment, systemen etc. 

Leg je nieuwe energielabel voor 10 jaar vast.