do, 20-06-2019, 14:06
Nieuwsbericht

Innovatieve ondernemer John Maat ontwikkelt AtmoTracer

Hoe is de luchtkwaliteit bij jou thuis? Waarschijnlijk heb je geen idee. Veel mensen zijn zich hier namelijk niet van bewust, maar toch is de luchtkwaliteit enorm belangrijk. John Maat weet hier alles van en besloot daarom een nieuw apparaatje te ontwikkelen dat de luchtkwaliteit meet: de AtmoTracer.

Schone lucht, het lijkt zo vanzelfsprekend in Nederland. Toch zitten we voor 90 procent van onze tijd binnen en die binnenlucht blijkt lang niet altijd even gezond te zijn. Gesloten ramen, verwarming aan of meerdere mensen in kleine ruimtes zijn daar vaak de oorzaak van. John Maat vindt gezonde lucht belangrijk. Daarom richtte hij de onderneming AtmoLife op en ontwikkelde de AtmoTracer. “Met dit apparaatje meet je onder andere de fijnstof, CO2 en zelfs de zuurstofconcentratie in de lucht. Zo weet je daadwerkelijk hoe schoon de lucht is die je inademt en kun je eventueel actie ondernemen.”

Unieke luchtmeting

Het ontstaan van de AtmoTracer komt niet zomaar uit de lucht vallen. “Ik heb een aantal vrienden verloren aan kanker, dus gezondheid is een belangrijk thema in mijn leven. Daarnaast heb ik jaren ervaring in zowel de sales als elektronica”, geeft John aan. In die werelden heeft hij ook veel ervaring opgedaan met diverse sensoren. De link naar het meten van de luchtkwaliteit was in dat opzicht kort. Om een uniek product op de markt te zetten combineerde hij verschillende sensoren in één kastje en dat ook nog eens met een mooi design. “Er zijn wel losse kastjes op de markt, maar die meten bijvoorbeeld alleen de CO2 in de lucht. Een combinatie als dit is uniek.”

Impuls Zeeland

AtmoLife is nog een jonge onderneming. Sinds vorig jaar november is John concreet bezig met de huidige sensoren. Vanwege zijn innovatieve product verwees zijn adviseur bij de Rabobank, Stefan van der Velde, hem naar Impuls Zeeland. En dat was een goede keuze. Via Dockwize, onderdeel van Impuls Zeeland, krijgt hij financiering en maakt hij deel uit van het ‘accelerator programma’ om zijn bedrijf goed neer te zetten. AtmoLife wil op zijn beurt weer het Longfonds steunen in de strijd voor gezonde lucht en longen.

Bewustwording

De AtmoTracer is binnenkort te koop via atmolife.nl. Voor John kan de verkoop niet vroeg genoeg starten: “Vervuilde lucht heeft een grote impact op de levenskwaliteit. Iedere twee weken sterft er in Nederland iemand als gevolg van vervuilde binnenlucht. Het is daarom zo belangrijk dat we bewust zijn van de lucht die we inademen. Als je het weet, kun je er namelijk wat aan doen.”

In eerste instantie richt hij zich op drie groepen:

  • COPD- en astmapatiënten, waarvoor fijnstof een sluipmoordenaar is.
  • De vitaliteit- en gezondheidssector; met name de luchtconditie van sportruimtes is afhankelijk van de hoeveelheid zuurstof, CO2 en fijnstof.
  • Zwangere vrouwen en jonge kinderen, waarbij fijnstof de longontwikkeling kan belemmeren.

Voor deze groepen maakt John een ‘standaard’ uitvoering van zijn apparaatje. “Speciaal voor de Rabobank heb ik een aparte uitvoering gemaakt, geheel in de huisstijl. Die kunnen ze dan in het kantoor plaatsen, zodat zowel het personeel als de klanten hem kunnen zien. Goed voorbeeld, doet immers goed volgen!”

Bron: Rabobank