do, 31-05-2018, 14:45
Nieuwsbericht

Industriële symbiose in praktijk: succesvolle eerste bijeenkomst 

Succesvolle eerste bijeenkomst Sybiosis for Growth

Voor Erik de Been van Lamb Weston / Meijer (LWM) is industriële symbiose inmiddels een vanzelfsprekendheid. Binnenkort gaat LWM zijn restwarmte delen met Wiskerke Onions. “Het begon met een ontmoeting!” Dit toevallige treffen op een vrijdagmiddag heeft ervoor gezorgd dat de uien van Wiskerke Onions binnenkort met de restwarmte van LWM worden gedroogd.   

Symbiosis for Growth (S4G)

Door het verhaal van De Been werd de groep van 15 ondernemers uit Zeeland en West-Brabant die dinsdag 29 mei in Bergen op Zoom bij elkaar kwamen nog enthousiaster om uit te vinden waar kansen voor industriële symbiose voor hun eigen bedrijf liggen. Ze waren samengekomen als aftrap van Symbiosis for Growth; een samenwerkingsplatform om industriële symbiose voor bedrijven in West-Brabant en Zeeland te versnellen en realiseren. Margreet van Gastel van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en Henk Rosman (secretaris van Delta Region Network) ondertekenden een intentieverklaring om deze aftrap te bekrachtigen.

werkgroep Symbiosis for Growth

Werksessie: bedrijven aan de slag            

Hierna gingen de bedrijven aan de slag. Ze lieten elkaar zien wat ze over hebben aan (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovaties. Deze uitwisselingen kunnen leiden tot kostenbesparing, leveren een positieve bijdrage aan het milieu en stimuleren innovatie. Het duurde niet lang voordat de eerste ‘we hebben een match!’ klonk. 

Aan het einde van de sessie stond de teller op maar liefst 91 potentiële matches. Het begin van nieuwe industriële symbiose kansen.
            

Wilt u ook deelnemen aan Symbiosis for Growth? Neem dan contact op met ons op