do, 11-10-2018, 09:37
Nieuwsbericht

Industriële symbiose kan heel simpel zijn

“Industriële Symbiose kan heel simpel zijn, als je er maar van bewust bent wat je te bieden hebt en wat je over hebt ”

Op 9 oktober 2018 kwamen 14 bedrijven samen bij Havenbedrijf Moerdijk voor de tweede werksessie van Symbiosis4Growth (S4G), een gezamenlijk initiatief van Impuls Zeeland en REWIN West-Brabant om industriële symbiose bij bedrijven in West-Brabant en Zeeland te helpen versnellen én realiseren. Doel van de werksessie is bedrijven te koppelen om (rest)materialen, energie, kennis, capaciteit, faciliteiten en innovatie met elkaar uit te wisselen. 

Inspirerend voorbeeld

Na een hartelijk welkom van Peter Bijkerk van Impuls Zeeland en Yvette Estourgie van REWIN West-Brabant kwam Peter Balemans van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) met een inspirerend voorbeeld. Het bedrijf Oerlemans is dankzij deelname aan een eerdere werksessie voor industriële symbiose tot een match gekomen om zetmeel uit proceswater succesvol om te zetten als lijm voor de kartonindustrie. Accountmanager Sjaak Vaes van het Havenbedrijf Moerdijk: "Industriële Symbiose kan heel simpel zijn, als je er maar van bewust bent wat je te bieden hebt en wat je nodig hebt."

werksessie S4G

94 potentiële matches

Vervolgens gingen de bedrijven flink aan de slag en klonk er al snel: "we hebben een match"! Aan het einde van de sessie waren er 61 ‘resources die bedrijven in de aanbieding hebben’ en 40 ‘resources die bedrijven graag zouden willen’. De teller eindigde met 94 potentiële matches; het begin van nieuwe kansen voor industriële symbiose.

Mening van de deelnemers over de S4G werksessie: 

  • Labee Group: ‘De bijeenkomst biedt goede mogelijkheden voor een samenwerking’
  • Vacumetal: ‘Ik heb bedrijven in de buurt leren kennen om kosten en reststromen te reduceren en zo de belasting voor het milieu  te verkleinen’
  • Renishaw Benelux BV: ‘Een interessante manier voor ‘vraag en aanbod’
  • Tata Steel Tubes: ‘Goed om potentieel nieuwe contacten te ontmoeten, dicht bij huis’
  • Werkplaats de Gruyter: ‘Volgende keer graag iets meer tijd voor één op één gesprekken’
  • Martens Keramiek: ‘Goed initiatief om ondernemers die aanvullend op elkaar zijn samen te brengen’
  • Axell Logistiek:’ Ik wil de volgende keer graag weer bij de werksessie zijn’
  • Novo Packaging & Warhousing; ‘Professionele en goede aanpak’

Aanmelden voor de werksessie in Terneuzen

Wilt u deelnemen aan de volgende Symbiosis for Growth werksessie op 22 november in Terneuzen? Schrijf uzelf of een collega in via deze via deze link