di, 24-05-2022, 12:27
Nieuwsbericht

Geslaagde proof of concept van autonome terminaltrekker op drukke containerterminal

In het kader van het OPZuid-project Living Lab Autonoom Transport is een autonome terminaltrekker ontwikkeld en vandaag succesvol beproefd op de terminal van Lineage Logistics in Vlissingen. We zijn weer een stap verder om autonome voertuigen in een logistieke operatie efficiënter, veilig en rendabel te kunnen inzetten.

Terberg AutoTUG™ automatiseringsarchitectuur

Bij het combineren van intelligentie en mechanische aspecten van dit soort voertuigen heeft veiligheid uiteraard de hoogste prioriteit. Onze projectpartner Terberg heeft samen met Easymile en Solid Port Solutions een chauffeurloze oplossing voor de eerste Terberg autonome terminaltrekker gebouwd op basis van de AutoTUG™ architectuur. Vandaag konden we met eigen ogen aanschouwen hoe de terminaltrekker een container van de kade naar de container stack verplaatste.

Rijden op de openbare weg

De volgende stap in het project is rijden over de openbare weg, op een route van 3,3 km tussen de terminal en een grote exporteur van uien en aardappels. Hierbij krijgen we te maken met praktijksituaties die essentieel zijn voor het herkennen van risico's in het verkeer en het onderzoeken van veiligheidsmaatregelen. Daarvoor gaan we ook graag het gesprek aan met de RDW en Veiligheidsregio Zeeland.

Veiligheid

We doen binnen het project Living Lab Autonoom Transport ook uitgebreid onderzoek naar de mogelijkheid om ‘in het echt’ te opereren. Het gaat hier om testen van zelfrijdende logistieke voertuigen op de openbare weg of afgesloten terrein, met inmenging van externe factoren als medeweggebruikers (zowel autonoom als niet autonoom en langzaam en snelverkeer), fietsers en voetgangers. Daarvoor gaan we ook graag het gesprek aan met de RDW.

Ook innoveren?

In Zeeland hebben we de ruimte en logistieke setting om dit soort experimenten uit te voeren, dat hebben we vandaag laten zien! Zeeland Connect is het innovatienetwerk dat logistiek Zeeland verbindt. Wil je als ondernemer ook aansluiten om innovaties zoals autonoom transport sterk(er) te positioneren? Laten we dan eens kennismaken!

Bekijk hier het NOS nieuwsitem met beelden van de demo

Meer informatie

Voor meer informatie over dit onderwerp, contacteer Kymo Engelman: kymoengelman@impulszeeland.nl of lees meer over het project Living Lab Autonoom Transport