ma, 08-07-2019, 09:19
Nieuwsbericht

Fietspad over het strand

Fietsen over het strand? Bij laag water lukt dat nog wel op het harde stuk, maar in het rulle zand valt het al niet mee om met een fiets aan de hand te lopen. Zeeland doet er alles aan om zich als een ‘vijfsterrenfietsprovincie’ te presenteren. Zou de ambitie van unieke fietsprovincie te worden te combineren zijn met de grootste Zeeuwse toeristische troef: zee en zand. Fietsen op de grens van land en zee.

Het idee borrelde op in gesprekken tussen mensen van de provincie en vertegenwoordigers van de toeristische sector, zegt gedeputeerde Dick van de Velde, de dagelijks provinciebestuurder die onlangs de portefeuille toerisme overnam van Carla Schönknecht. Aan de Vlaamse Noordzeekust ligt langs de rand van het strand al kilometers verhard fietspad. Maar de kust tussen Knokke in het noorden en De Panne is al grotendeels versteend. Op sommige plaatsen liggen zelfs de weg en de tramlijn pal langs het strand.

In Zeeland is het strand nog het exclusieve domein van de voetganger. Een smal vlonderpad om de bolderkar of kinderwagen gemakkelijker voort te kunnen trekken of duwen is de enige gebaande weg over het goudgele zand. Fiets, scooter en auto blijven achter duin en dijk. 

Enthousiasme

En toen kwam de suggestie: zouden we een fietspad op het strand kunnen maken. Provinciebestuurder Van de Velde: ,,Voor dat idee ontstond enthousiasme. Er is toen besloten om eens de mogelijkheden te laten bekijken.”  De provincie Zeeland en de Toeristische Uitvoeringsalliantie (bestaande uit de VVV Zeeland, Economische Impuls Zeeland en Kenniscentrum Kusttoerisme) hebben toen Ro & Ad Landschapsarchitecten uit Middelburg gevraagd hier een onderzoek naar te doen. 

,,Daar zijn toch best leuke dingen uitgekomen” zegt Van de Velde. Ro & Ad hebben vooral gekeken naar technische oplossingen. Dat er geen strook asfalt over het strand wordt uitgerold is wel duidelijk. Hoe maak je een tijdelijk fietspad, was de vraag. Tijdelijk, want in de winter mag het pad niet op het strand blijven liggen. 

Lees het hele artikel op PZC.nl

Bron: PZC