vr, 18-05-2018, 13:59
Nieuwsbericht

Dow gaat investeren in Terneuzen

De Nederlandse vestiging van het grote chemische concern DowDuPont, Dow Benelux in Terneuzen, maakt grote kans op de bouw van een plasticfabriek. Het zou een investering betekenen van een paar honderd miljoen euro.

De plasticfabriek is een van de uitbreidingen die Dow op zijn complexen over de hele wereld heeft gepland, met als doel meer groei, zo zegt de toekomstige baas van Dow, Jim Fitterling, in een gesprek met het FD.

Miljarden investeren

Dow kan met zijn investeringen grote stappen nemen. Sinds 2012 investeerde het chemieconcern voor $6 mrd in de Amerikaanse kust voor de Golf van Mexico (Texas en Louisiana). Daarnaast nam Dow een belang van 35% in een joint venture met Saudi Aramco voor de bouw van het Sadara-chemiecomplex van €20 mrd. Beide investeringen zijn nu gedaan. Dow is van plan om na de VS en Saudi-Arabië nog ergens 'down the road' een of meer miljardeninvesteringen te doen.

Het is te vroeg om te zeggen waar de volgende grote groeimogelijkheid zich bevindt zegt Fitterling tegen het FD. 'Maar de voorwaarden zijn goede energiekosten en goede grondstoffenvoorziening, en toegang tot de markt.' 

'Terneuzen heeft al deze dingen: fantastische logistiek, grote mogelijkheden voor energie en grondstoffen en prima toegang tot de wereldmarkt.'

Grondstoffen voor plastics

Bij Dow in Terneuzen staan drie grote krakers. De fornuizen zijn veertig tot zestig meter hoog en kraken de nafta- en lpg-moleculen om ethyleen, propyleen, benzeen en butadieen te produceren. Dat zijn grondstoffen voor plastic verpakkingen zoals folies en voor plastics voor meubels, sportschoenen en auto-onderdelen. Zo'n 85% van de producten zet Dow af op de Europese markt.

Vertrouwen in Terneuzen

In de periode 2015-2019 steekt het concern al zo'n €500 mln in Terneuzen. Zoals in 2017 in de polyolproductie, een grondstof voor polyurethaan, gebruikt in matrassen, meubels, koelkasten en dashboards.

Daarnaast wordt er een nieuw kantoor gebouwd, het zogenoemde service-center, waar al het niet-operationele personeel gehuisvest: het management, de service-en veiligheidsactiviteiten voor alle Dow-locaties in Europa, Afrika en het Midden-Oosten. Door de verhuizingen ontstaat op het echte chemische complex een grote vlakte voor nieuwe installaties.

Dow Terneuzen als operationele en business locatie

Het nieuwe servicekantoor komt op het zogeheten Maintainance Value-Park, tegen het Dow-terrein aan. De site telt inmiddels 2250 werknemers in de fabrieken, 150 in onderzoek en ontwikkeling en achthonderd werknemers in het service-centrum. En dan zijn er nog driehonderd vacatures.

'We hebben vertrouwen in deze locatie', zegt Liveris. 'We hadden het service-centrum ook in India, Hongarije of het Verenigd Koninkrijk kunnen neerzetten. Hiermee wordt Dow Terneuzen een 'operationele en business locatie.'

Business case

Het besluit over de plasticfabriek nadert. 'We hebben in Terneuzen de grondstof ethyleen voorradig', zegt Fitterling. 'We kunnen hier een fabriek neerzetten die plastic maakt voor verpakkingssector. We kijken naar de businesscase en naar welke soorten plastics we hier kunnen maken.'

 

Lees het hele artikel op de website van het FD