vr, 21-09-2018, 16:43
Nieuwsbericht

Demacq Recycling vestigt zich in Vlissingen

Van zee naar Zeeland: Demacq geeft windmolenbladen een tweede leven 

Demacq Recycling heeft zich in juli 2018 gevestigd in het Zeeuwse Vlissingen, de locatie van waaruit momenteel de windparken Borsele 1, 2, 3 en 4 gebouwd worden. Het bedrijf is in staat om met een uniek procedé composiet bladen en andere thermohardende composiet onderdelen van windmolens om te zetten naar een nieuw bruikbare grondstof, het zogenaamde recyclaat. Demacq is bij het vestigingsproces in Vlissingen ondersteund door Invest in Zeeland en met financiering vanuit het Zeeuwse fonds voor innovatieve starters en mkb’ers, InnoGo!, beiden onderdeel van NV Economische Impuls Zeeland. 

Milieuvriendelijk proces 

Door middel van een speciaal milieuvriendelijk proces, waarin onder andere wordt gewerkt met de cold-water cutting technologie, worden grote objecten zoals de wieken van windmolens, stofvrij en milieuvriendelijk verwerkt tot recyclaat. Op dit moment heeft Demacq als enige verwerker in Nederland toestemming van de overheid om thermohardend composiet in te nemen. Dit betekent dat iedere afvalverwerker in Nederland zijn composietafval eerst bij Demacq moet aanbieden, alvorens naar buitenlandse alternatieven te mogen kijken.

Mobiel recycling concept

Demacq heeft een mobiel recycling concept ontwikkeld waarbij het recyclaat op locatie gemaakt kan worden. Er wordt dan ook een enorme hoeveelheid CO2 vermeden door dit proces, omdat de materialen niet eerst getransporteerd hoeven worden naar een andere locatie. Waar in een normaal proces één wiek kan worden getransporteerd op speciaal transport, gaan er nu tien wieken per normale vrachtwagen in bigbags naar de hergebruikers. Zij maken hier bijvoorbeeld weer brugdekken, oeverversterking en meubelpanelen van.

Cora Burger en Alla Swets, directie Demacq; ‘’Invest in Zeeland heeft ons ondersteund bij de locatiekeuze en in contact gebracht met de RUD Zeeland voor de benodigde vergunningen. Verder hebben zij ons geïntroduceerd in hun netwerk. Dankzij de financiering van InnoGo! hebben we aanpassingen aan de huurlocatie kunnen aanbrengen en investeringen kunnen realiseren, die de groei van ons bedrijf versneld hebben.’’

Keuze voor Zeeland

De locatie in het havengebied van North Sea Port in het Zeeuwse Vlissingen is niet toevallig gekozen. De directie van Demacq, Cora Burger en Alla Swets, zien zeer veel mogelijkheden in Zeeland voor de groei en verdere ontwikkeling van hun bedrijf. “North Sea Port zal naar onze verwachting de offshore windhaven van Nederland worden. In het buitenland kijken dan ook steeds meer partijen, waaronder klanten van Demacq, naar Vlissingen.”

Meer recycling

Naast wieken van windmolens recyclet Demacq ook andere producten op de locatie in Vlissingen, zoals panelen vanuit renovatie treinen van NS, jachten, productieafval van Philips, pijpen en buizen van Shell, Odfjel en Akzo. 

Demacq heeft naast de nieuwe locatie in Zeeland ook vestigingen in Denemarken en Sint-Maarten.