ma, 21-02-2022, 10:05
Nieuwsbericht

De ondernemerskansen van toeristische mobiliteit 

De Zeeuwse kust trekt elk jaar ontelbaar veel toeristen aan. Maar steeds meer vakantiegangers willen ook de bijzondere plekken áchter de kuststrook ontdekken. Toeristische mobiliteit is daarom enorm belangrijk. Beleving vormt, samen met comfort en gemak, de kern van toeristische mobiliteit. En op het gebied van beleving liggen er volop ondernemerskansen. Het Zeeuwse bedrijf Arpafly heeft dat goed begrepen. 

Tijdens de drukke vakantieperiodes stromen de wegen richting de Zeeuwse kust volledig vol. Dat is positief, maar zorgt ook voor heel veel drukte: parkeerterreinen waar het speuren is naar een plekje, volgeboekte kampeervelden en bezette huisjesparken vlak achter de duinen. 

Toch is dit fenomeen geleidelijk aan het veranderen. “Waar veel toeristen voorheen wekenlang op het strand vertoefden, zijn ze steeds gemotiveerder om ook andere plekken van Zeeland te ontdekken”, vertelt Paul Eversdijk, programmaleider toeristische mobiliteit bij Provincie Zeeland. “Toeristische mobiliteit wordt daarom steeds belangrijker. Ook zien we vanuit de provincie dat er steeds meer vakantiegangers komen. We moeten deze groeiende toestroom van toeristen breder over Zeeland verspreiden. Zo wordt het niet te druk in de kustplaatsen en kunnen Zeeuwen in de zomermaanden van hun eigen woonplaats blijven genieten.”

Toeristische mobiliteit

In het toekomstbeeld van toerisme in 2030 speelt toeristische mobiliteit dan ook een grote rol. Belangrijk is dat toeristen Zeeland op een duurzame, gezonde, sportieve en vooral belevingsvolle manier kunnen ontdekken. De toerist anno 2022 wil tijdens de vakantie veel beleven en ervaren: dingen zien, proeven, ruiken, voelen. Alle zintuigen moeten aan bod komen!

Belevingsvervoer 

Zeeland krijgt dan ook te maken met ‘belevingsvervoer’. Dit gaat in op de manieren waarop gasten Zeeland het allerbeste kunnen beleven. En dat is niét vanuit de eigen auto. Met belevingsvervoer worden gasten gestimuleerd om hun eigen auto zo veel mogelijk te laten staan. Een belangrijk streven in het toekomstbeeld van Zeeland. Daarnaast draait belevingsvervoer ook om het verkennen van Zeeland op een unieke manier die volledig bij Zeeland past. 

"Belevingsvervoer draait om vervoersmiddelen waarmee gasten Zeeland het allerbeste beleven."

Fietsen over het Veerse Meer 

Een onderneming die dit volledig heeft begrepen, is Arpafly. Arpafly is een jong, Zeeuws bedrijf dat onder meer in Nederland en België zogeheten supfietsen aanbiedt. Dit zijn lichtgewichtfietsen op een supboard. De supfietsen zijn sinds een jaar te huur bij Delta Marina in Kortgene. 

Dit is de ultieme vorm van belevingsvervoer. Gebruikers fietsen vanuit Kortgene het Veerse Meer over naar Wolphaartsdijk. Daarna eten en drinken ze wat in een restaurant aan de kade. Op de terugweg fietsen ze met een omweg langs een klein eilandje, maken een korte wandeling, en komen weer terug op de plek van vertrek. Ontspanning: check. Unieke beleving: check. Duurzaam vervoer: check.

Waterfiets Arpafly als belevingsvervoer in Zeeuwse binnenwateren


Schatkamer aan water en eilanden

Fietsen over het water sluit honderd procent aan bij de mogelijkheden die Zeeland te bieden heeft. Dat zag Arjan Heijstek, eigenaar van Arpafly, al snel. “Zeeland heeft een schatkamer aan water en eilanden”, vertelt hij. “Dat heeft ons bij Arpafly enorm geïnspireerd en biedt veel mogelijkheden voor het verhuur van de supfietsen. 

Toch verblijven toeristen nog te veel aan de kustlijn. Er zijn zoveel plekken, zoals de binnenwateren, die nooit bereikt worden. Het is enorm zonde dat toeristen gebieden als het Veerse Meer en het Grevelingenmeer zo weinig verkennen. Bij Arpafly willen we dat veranderen. En hiermee helpen we de provincie ook direct bij het spreiden van het toerisme over de gehele provincie.”

“Het is enorm zonde dat toeristen de binnenwateren als het Veerse Meer en het Grevelingenmeer nog zo weinig verkennen".

Veel kansen en mogelijkheden

Kansen en mogelijkheden op het gebied van belevingsvervoer zijn er volgens Arjan volop. “Onze provincie heeft heel veel te bieden. We zijn meerdere routes op het Veerse Meer aan het uitzetten. Ook hebben we ideeën voor tochten over de Oosterschelde. 

Daarnaast willen we samen met onder meer de provincie en Impuls Zeeland een waterroute ontwikkelen, die aansluit op het Zeeuwse wegennet. Het idee is dat mensen over het water naar een locatie fietsen, daar de route vervolgen op een elektrische scooter of fiets en uiteindelijk eindigen op de plek waar hun auto geparkeerd staat. Als je het over belevingsvervoer hebt, is dit natuurlijk het toppunt.”

Kennis delen 

Vanuit Impuls Zeeland is Arpafly verbonden met partijen en ondernemingen om het waterfietsconcept breder uit te zetten. Samen met onder meer gemeentes, jachthavens, een windsurfschool, sportshops en verhuurbedrijven wisselt Arpafly ideeën uit om nog meer toeristen de mooie delen van Zeeland te laten ontdekken op de supfiets. 

Spelers die voor Arpafly én belevingsvervoer in het algemeen een grote rol kunnen spelen, zijn volgens Arjan campings en vakantieparken. “Zij kunnen toeristen sturen door hen te informeren en enthousiasmeren over alle mooie routes en activiteiten in Zeeland. Daarin speelt ook de provincie een grote rol. Denk bijvoorbeeld aan subsidies voor ondernemingen die toeristische mobiliteit en belevingsvervoer stimuleren. Zo gaat het balletje vanzelf rollen.”

Heb je als ondernemer ideeën op het gebied van toeristische mobiliteit? Neem dan contact op met onze projectmanagers. Impuls Zeeland ondersteunt toeristische ondernemers met inspiratie, ondersteuning en financiering. 

Mede mogelijk gemaakt door Europese subsidie