ma, 28-10-2019, 12:18
Nieuwsbericht

De Emergo innovatieprijs

Met stuk voor stuk innovatieve ontwikkelingen, zijn er dit jaar vijf Zeeuwse ondernemingen geselecteerd voor de Emergo innovatieprijs. Het gaat hier om RoNik Inspectioneering uit Bruinisse, Nemag uit Zierikzee, H4A uit Sas van Gent, Kingfish Zeeland uit Kats en Environmental Monitoring Systems (EMS) uit Sint-Anneland. De winnaar van de juryprijs als zowel de publieksprijs worden bekend gemaakt tijdens netwerkbeurs Contacta in de Zeelandhallen in Goes.

De Zeeuwse Emergo innovatieprijs is een prijs die elk jaar uitgereikt wordt aan de Zeeuwse ondernemer met de meest aansprekende/beste innovatie. Met deze prijs wordt innovatie gestimuleerd en gewaardeerd in de Zeeuwse economie. Een samengestelde vakjury bepaald wie deze prijs wint. De kijkers en luisteraars van Omroep Zeeland bepalen wie de Emergo Publieksprijs wint.

De genomineerden

RoNik Inspectioneering uit Bruinisse

RoNik bedacht een drone-inspectiedienst. Met deze drone kunnen er inspecties uitgevoerd worden in kleine besloten ruimtes, maar ook op grote hoogtes. Het doel van deze drone is om arbeid in besloten ruimtes te verminderen en werken op grote hoogte te stoppen. De techniek wordt wereldwijd uitgerold.

Nemag uit Zierikzee

Alle grote zeeschepen die de haven inkomen met bulkgoederen, moeten gelost worden. Nemag heeft een nieuwe grijper ontwikkeld om zeeschepen met bulkgoederen, zoals bijvoorbeeld ijzererts, wel tien procent sneller te kunnen lossen. En dat ook nog eens tegen lagere kosten en met een lager energieverbruik. De nieuwe grijper is samen met TU Delft ontwikkeld.

H4A uit Sas van Gent

Het asfalt waar wij met onze auto overheen rijden is meestal niet duurzaam. H4A bedacht een oplossing om asfalt duurzamer te maken. Dit asfalt is vijftig procent groener gemaakt dan normaal asfalt. Een belangrijk bestanddeel van dit duurzame asfalt is een biologische binder, afkomstig uit de duurzame bosbouw als restmateriaal.

Kingfish Zeeland uit Kats

Kweken van vis op land, dat gebeurt wel vaker. Kingfish Zeeland gaat een stapje verder door hierbij gebruik te maken van water uit de Oosterschelde. Het water wordt continu gefilterd, gereinigd en hergebruikt. Daarom is dit een duurzame manier van vis kweken.

Environmental Monitoring Systems (EMS) uit Sint-Annaland

Het kunnen monitoren van de hoeveelheid ammoniak is in de veehouderij van groot belang. EMS is genomineerd voor het ontwikkelen van een ammoniak-sensor, dat zorgt voor een goedkope en betrouwbare monitoring, procesbewaking en preventie.

Hoe wordt de winnaar bepaald?

De vakjury, onder leiding van gedeputeerde Jo-Annes de Bat, gaat op bedrijfsbezoek bij de genomineerde kandidaten. Daarnaast voeren studenten van HZ University of Applied Sciences onderzoek uit naar de innovaties en verwerken dit tot een rapport dat gebruikt wordt door de jury om, naast de bedrijfsbezoeken, te komen tot een eindoordeel. 

Vanaf 23 oktober tot en met woensdag 6 november is er de mogelijkheid om te stemmen. Dit kan op de website van omroep Zeeland. Vorig jaar won KV Techniek uit Goes de prijs dankzij de uitvinding van een robotlijn die diepvriesgroenten inpakt. Streetplug uit Tholen won de publieksprijs. Het bedrijf heeft een ondergronds laadstation voor elektrische auto's ontwikkeld.

Bron: Omroep Zeeland