di, 29-01-2019, 14:07
Nieuwsbericht

6,5 miljoen euro erbij voor Zeeuwse bedrijven

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economie Zaken en Klimaat heeft vanmiddag een cheque van 6,5 miljoen euro overhandigd aan een Zeeuws innovatiefonds voor bedrijven. Dat geld beloofde ze vorig jaar al aan het Zeeuws Participatiefonds (ZPF) en vanmiddag zette ze symbolisch haar handtekening onder het bedrag tijdens het financieringsevent Finance Me?! in Vlissingen. 

Zeeuws Participatiefonds

Het Zeeuws Participatiefonds bestaat al twintig jaar, maar kan door de injectie vanuit het Rijk in één klap meer bedrijven helpen én grotere financieringen verstrekken. Tot nu waren er alleen financieringen van 250.000 euro mogelijk, nu wil het fonds financieringen tot maximaal 1 miljoen euro toestaan.

Innovatieve bedrijven

Staatssecretaris Mona Keijzer sprak eerder vandaag al met drie innoverende bedrijven: Seafarm uit Kamperland, Demacq uit Ritthem en HemCell uit Heinkenszand.

Finance Me!?

Finance Me!? is bedoeld voor ondernemers die willen innoveren en groeien en nog op zoek zijn naar financiering. Er zijn investeerders, fondsmanagers, banken en accountants aanwezig om de ondernemers wegwijs te maken en vragen te beantwoorden. "Als ondernemers kiezen voor een lening bij het Zeeuws Participatiefonds, dan zie je vaak dat een andere financier eveneens bereid is geld in het bedrijf. te steken", zegt Edwin van Houte van het Zeeuws Participatiefonds.

Het Rijk wordt aandeelhouder

Het Rijk geeft niet zo maar het geld aan Zeeland, maar wordt aandeelhouder van het fonds. Ontwikkelingsmaatschappij Economische Impuls Zeeland heeft al geld in het fonds zitten (3,25 miljoen) en de provincie Zeeland heeft ook geld ingebracht (4 miljoen). ZLM Verzekeringen, De Zeeuwse Verzekeringen en ABN Amro zijn ook aandeelhouders in het fonds.

Bedrijven die een beroep doen op het fonds geven aandelen in hun bedrijf uit en kunnen die later terugkopen. Het Zeeuws Participatiefonds blijft in veel gevallen vijf tot zeven jaar aandeelhouder.

Bron: Omroep Zeeland