Machine geleverd in Californië

VAM Watertech is actief in één van de cruciale sectoren, namelijk agrifood (AGF). Het bedrijf exporteert haar AGF waterzuiveringsmachines nog steeds wereldwijd. “Pas nog hebben we een nieuwe machine geleverd en geplaatst bij een aardappelverwerker in Californië”, vertelt Hans veilig op afstand via een videoverbinding. “Zeker in deze tijd waarderen klanten het dat ze met onze machines niet alleen economisch en duurzaam met hun water omgaan, maar ook dat ze hiermee nog gezonder en veiliger kunnen produceren doordat 100% van de bacteriën en ziektekiemen verwijderd kunnen worden.”

Goede voorbereiding is het halve werk

Hoewel de zaken doorgaan, ging er flink wat werk aan vooraf: want niet alleen moest er het nodige papierwerk uit worden gezocht voor de export naar Noord-Amerika, daarnaast zijn er nog de corona-maatregelen die in elk land anders zijn en continu kunnen veranderen. Daarom reizen eigenaren Eduard van Antwerpen en/of Hans Blaak altijd eerst vooruit naar een land om te kijken hoe de regels er zijn en wat de mogelijkheden zijn om te reizen en veilig te werken, vóórdat ze een van hun medewerkers die kant op sturen. “Tot nu toe zeggen onze medewerkers alleen dat ze opzien tegen een eventuele quarantaine wanneer ze weer terugkomen. Verder zeggen ze niet bang te zijn om te reizen of iets op te lopen. Ik hoop natuurlijk dat ze het eerlijk zeggen wanneer dat anders is.”

Lockdown goed benut

Natuurlijk is Hans blij dat de export nu weer hervat is. Toch had hij achteraf gezien de lockdown-periode in het voorjaar van 2020 niet willen missen. “We hebben die tijd goed benut door een soort R&D traject in te zetten om antwoord te vinden op alle vraagstukken die we nog hadden liggen, maar waar gewoonlijk niet genoeg tijd aan besteed kon worden. We hebben één van onze machines op schaal nagebouwd en hebben daarop alles getest. Daar hebben we enorm veel van geleerd. Niet alleen qua praktische oplossingen en verbeteringen, maar ook het feit dat we hiervoor altijd meer tijd voor vrij moeten maken. Daarom hebben we nu een extra vaste R&D-medewerker aangenomen.”

Export stapsgewijs opgebouwd

VAM Watertech exporteert inmiddels haar machines al jaren de hele wereld over. Daarbij ging het bedrijf niet over één nacht ijs: “eerst hebben wij ervoor gezorgd dat onze producten technisch perfect werkten en we concurrerend waren. Toen zijn we gestart in de Benelux. Daarna hebben we de Duitstalige landen als targetlanden gedefinieerd en later kwamen daar het Verenigd Koninkrijk en Noord-Amerika (VS en Canada) bij. Bij elk land moet je weer rekening houden met de wet-en regelgeving ter plekke en het transport er naartoe. Bovendien gaat er bij ons altijd een medewerker naar de locatie om ons product af te monteren.”

Tips voor bedrijven met exportplannen

Hans heeft wel een tip voor bedrijven met exportplannen: “wij begonnen met het leveren aan grote bedrijven, met name multinationals. Het voordeel is dat zij ervaring hebben met importeren en niet bang zijn om zaken te doen met buitenlandse bedrijven. Zo krijg je een voet tussen de deur in het buitenland en ervaring met exporteren. Bij zo’n bedrijf werken bovendien meer mensen met technische kennis en tijd om onze machines goed te implementeren in het bedrijfsproces. Dat is toch lastiger bij een éénpitter die alles zelf moet regelen.” Eén aspect van het zakendoen met deze multinationals viel wel wat tegen: “hoe tevreden onze zakenpartners ook zijn, het is helaas nog lastig om hen te gebruiken als ambassadeur voor ons om binnen te komen bij andere bedrijven in dat land. Dat hebben we inmiddels geaccepteerd.” Wel heeft kan het bedrijf inmiddels gebruik maken van connecties met andere exporterende bedrijven in de regio.

Brexit

Door COVID-19 zou je bijna vergeten dat de naderende Brexit een belangrijk thema was voor veel exporterende bedrijven. Toch kan VAM Watertech nog steeds goed zakendoen in het Verenigd Koninkrijk. Het feit dat ze hiervoor een aparte BV in het land hebben opgericht en een ‘local’ hebben aangenomen helpt daar zeker bij. “Je merkt dat er genoeg mensen zijn die voorstander van de Brexit zijn en dat zij liever zaken doen met een Engelsman dan een buitenlander.”

Impuls Zeeland ondersteunt bij export

Ondanks de jarenlange ervaring kan VAM Watertech af te toe ook nog wel wat hulp gebruiken bij export. “Ik ken verhalen van grote bedrijven die na jaren nog importheffingen moesten betalen in de Verenigde Staten en dat wil ik voorkomen. Ik willen alles goed geregeld hebben.” Dan is het handig als er een expert meekijkt. Arno Sijnesael, projectmanager International Trade bij Impuls Zeeland brengt VAM Watertech in contact met het Nederlands Business Support Office in de VS om tot de beste oplossing te komen. De dienstverlening van Impuls Zeeland is altijd op vertrouwelijke basis, kosteloos en vrijblijvend voor alle bedrijven die in Zeeland gevestigd (willen) zijn.

vam-watertech.com

WIJ STAAN VOOR JE KLAAR

Wil je weten hoe wij je kunnen helpen?

Neem contact op met International Trade Managers

Arno Sijnesael

International Trade Manager | Liaison officer Enterprise Europe Network (EEN)

Kristel Snoeij

International Trade Manager | Liaison officer Enterprise Europe Network (EEN)