Circulaire beleving in toerisme

Hulp nodig bij circulair bouwen?

In december 2017 zijn we het project Circulair Beleven gestart, een initiatief van de provincie Zeeland, RECRON, Impuls Zeeland en Kenniscentrum Kusttoerisme. Het doel van het project is om de Zeeuwse verblijfsrecreatie kennis te laten maken met circulair bouwen als duurzaam alternatief voor de traditionele bouw.

Circulaire economie

Circulair bouwen: wat is het eigenlijk?

In de bouw zijn nog heel veel zaken niet circulair. Wanneer bouwmaterialen worden vastgespijkerd, gelijmd of gemetseld is het bijna ondoenlijk om ze te hergebruiken. Hier valt dus nog
echt een slag te maken. Met een aantal simpele maatregelen kun je er al voor zorgen dat
je materialen herbruikbaar zijn. Zo wordt er nu bijvoorbeeld bij sommige bouwprojecten al niet meer gewerkt met gewone spijkers, maar met spijkers met een schroefkop. 

Extra interessant voor recreatiebranche

De recreatiebranche is extra interessant als het gaat om circulair bouwen. Een normale woning heeft een levensduur van zo’n zeventig jaar. Binnen de recreatiebranche volgen trends elkaar extreem snel op en is een woning echter vaak na vijftien jaar al echt verouderd. Het is dus des te lonender om binnen deze branche flexibel en circulair te bouwen.

Vouchers beschikbaar

Om deze kanteling te faciliteren zijn er 20 vouchers beschikbaar gesteld van elk 10.000 euro. De vouchers zijn bedoeld voor de extra kosten die gemaakt worden om tot een circulair ontwerp te komen. Inmiddels zijn we ruim anderhalf jaar verder en kijken we terug op enthousiaste gesprekken met meer dan 40 ondernemers. Dit heeft geleid tot 18 potentiële projecten waarbij inmiddels 4 vouchers zijn toegekend en er zelfs al één project is afgerond. 


Na de eerste drie gesprekken zagen we dat het onderwerp leeft en dat er behoefte is aan kennis en ondersteuning. Dit was de aanleiding om inspiratiebijeenkomsten te organiseren. Inmiddels zijn er twee bijeenkomsten geweest die zijn bijgewoond door vertegenwoordigers vanuit de hele keten. Recreatieondernemers, adviseurs, architecten en bouwers gingen samen aan de slag om het circulair bouwen te concretiseren. Tenslotte heb je alle schakels nodig om verandering in gang te zetten.

Meer informatie

Neem contact op met Wim Twigt, tel. +31 (0)6 14706095

Bekijk hier de folder.