De afgelopen drie jaar hebben we met het internationale Interreg 2 Zeeën project FACET gewerkt aan circulariteit in de toeristische sector. Samen met België, Engeland en Frankrijk hebben we onderzoek gedaan naar het thema binnen de sector en ondernemers de mogelijkheid gegeven met circulariteit aan de slag te gaan. In Zeeland hebben in totaal 20 ondernemers meegedaan. Camping Oranjepolder was daar één van.

Een paradijs aan tenten

Van de safaritent tot aan de barntent. Luxe tenten schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo ook de tenten van FarmCamps, die de organisatie plaatst op boerderijcampings door heel Nederland en verhuurt aan gasten. In Zeeland staan inmiddels, verspreidt over verschillende camping, 74 van zulke tenten. Een mooie economische impuls voor de toeristische sector, dat zeker. En ook een ontwikkeling waarbij het steeds relevanter wordt om te kijken naar circulaire mogelijkheden. Daarom ging Impuls Zeeland begin 2022 met FarmCamps een gesprek aan. De vraag: of FarmCamps wilde deelnemen aan het project FACET voor onderzoek rondom het circulair gebruiken van tentdoeken.

Een Farmcamp safaritent bij Camping Oranjepolder.

Een eye-opener op het juiste moment

“Dat verzoek was écht een eye-opener voor FarmCamps”, vertelt Saskia Poulissen, directeur operations. “Onze organisatie bestaat 10 jaar. Ongeveer even lang als de levensduur van de tentdoeken. Ik had daarom nog niet eerder over dit vraagstuk nagedacht; het was gewoonweg niet relevant. Het verzoek van Impuls Zeeland kwam dus op een perfect moment. En het deed me stilstaan bij het feit dat we inderdaad op zoek moeten gaan naar circulaire mogelijkheden.”

Toewerken naar een duurzame sector

Het project heeft tot waardevolle inzichten geleid. Inzichten die ook veel kunnen betekenen voor de gehele Zeeuwse toeristische sector, aangezien de luxe tenten sterk in aantal groeien. Sentine erkent dat:

“Onze bevindingen worden samengevat in een rapport. Dit rapport kan andere bedrijven helpen om te beginnen met circulair denken en ondernemen. En ook naar leveranciers toe maakt het duidelijk dat ondernemers behoefte hebben aan circulaire producten en oplossingen. Dat is mooi, want zo kunnen we toewerken naar een duurzamere sector.”

Deelbare businesscases over circulariteit

Alle ondernemers die deelnamen aan het project FACET hebben met experts gekeken naar de mogelijkheid om circulariteit toe te passen binnen hun bedrijfsvoering. Met als resultaat een rapport en een uitgewerkte businesscase. Deze businesscases zullen gedeeld worden met de gehele sector.

Bekijk het item in de PZC

Neem contact met ons op

Meer weten over circulariteit in de toeristische sector?

Zelf aan de slag met circulariteit en op zoek naar best practices uit de regio? Onze projectmanagers je graag verder. Ga met ons in gesprek.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie