Lagere milieubelasting en minder watergebruik

Zeeland trekt jaarlijks veel toeristen. Dat geeft een economische impuls aan de regio, maar leidt ook tot druk op de watervoorziening en het watergebruik. Zeker in perioden van droogte. De pilots in het project richten zich op diverse methoden van watergebruik en dragen hiermee bij aan een lagere milieubelasting, verminderd en efficiënter watergebruik, maar ook hergebruik van water.

Van het zwembad tot het toilet

Op Camping & Villapark de Paardekreek (Kortgene) wordt gekeken of ze zwembadwater kunnen hergebruiken voor sanitaire voorzieningen. Camping Weltevreden (Zoutelande) kijkt op hun beurt naar het filteren van ijzer en zout uit regenwater en grondwater om dit water te gebruiken voor o.a. het doorspoelen van de toiletten. In Serooskerke wil Camping Olmenveld medicatieresten filteren uit het afvalwater, zodat dit water hergebruikt kan worden door omliggende landbouwbedrijven. Tenslotte wil Strandcamping Groede (Groede) een oplossing ontwikkelen om douchewater van privésanitair op de campingplaatsen circulair te hergebruiken.

"De komende jaren willen wij duurzaamheid en circulariteit steeds verder doorvoeren in ons bedrijf. Duurzaam watergebruik is hier onderdeel van. Met het pilotproject kijken we naar een oplossing voor het recyclen van ons douchewater. Uiteindelijk willen we al het water dat we op ons terrein gebruiken een nieuwe functie geven. " -Eric van Damme, eigenaar camping Groede -

Onderzoek naar beleving gasten

Kunnen gasten nog wel een vakantiegevoel hebben ondanks deze verduurzamingsstappen? HZ Kenniscentrum Kusttoerisme doet tijdens de pilots onderzoek naar de vakantiebeleving van de gast: wat merken zij van de pilots en welke invloed heeft dit op hun vakantiebeleving? Ook kijken ze naar de bewustwording bij gasten. Gaan gasten bijvoorbeeld bewuster om met waterverbruik als ze zien dat ondernemers dat ook doen? En zo ja, nemen ze dat bewuste watergebruik mee naar huis?

Over de subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling

De subsidieregeling Zeeland in Stroomversnelling komt voort uit het gelijknamige investeringsprogramma. De regeling is tot stand gekomen met bijdragen vanuit het Rijk, de Zeeuwse gemeenten en de provincie Zeeland. Het doel van de 'aanjaaggelden' is om de economische clusters in Zeeland duurzaam te versterken. De regeling wordt medegefinancierd vanuit de Regio Deal Zeeland.

Meer over het pilotproject
Neem contact met ons op.

Wij helpen je graag verder!

Dit project loopt tot juli 2023. Opgedane kennis wordt gedeeld met de sector door bijvoorbeeld demonstraties en rondleidingen. Wil je meer weten over dit project? Of jouw eigen kennis over het verduurzamen van het watergebruik van jouw bedrijf delen? Neem contact op met onze projectmanager Helen Roskam. Zij gaat graag met je in gesprek!

Helen Roskam

Projectmanager Vrijetijdseconomie