Bjorn Accoe, groepsaccommodatie Cadzandie over hun energiescan:

“Het is als leek bijzonder moeilijk om de beste oplossing te vinden om je gebouw energiezuiniger te maken. Via de energiescan verwachten wij een helder stappenplan met aanbevelingen te ontvangen. Hiermee kunnen wij ons gebouw energiezuiniger maken."

Hulp bij verduurzamen

Toeristische ondernemers kunnen bij ons terecht voor inspiratie, ondersteuning en financieringsmogelijkheden voor innovatieve plannen. Sinds 2022 zijn we met een aantal ondernemers gestart met energiescans. Een energiescan geeft inzicht in het energiegebruik van een gebouw. Ook geeft een scan inzicht in de optimalisatie mogelijkheden van het energiegebruik.

Routekaart naar energiezuinig gebouw

Met een energiescan krijgt een ondernemer een drietal uitgewerkte scenario’s te zien: voor 5, 10 en 25 jaar. Ook krijgen ze inzicht in quickwins. Dit zijn relatief eenvoudige verbeteringen die direct resultaat opleveren. De energiescan dient als basis voor een routekaart naar een energiezuiniger gebouw.

Inzicht in de kosten

De scan begint door te kijken naar het gebouw. Hoe wordt het gebouw gebruikt en welke functionele wensen zijn er. Vervolgens wordt er gekeken naar de installaties in het gebouw. Uiteindelijk krijgen de ondernemers een rapportage opgeleverd waarin de verbeter punten staan, het effect van de verbeteringen en het bijbehorende kostenplaatje.

Besparen op energiekosten

Waarom is een energiescan belangrijk? Vanuit een duurzaamheidsoogpunt is het voor bedrijven belangrijk in kaart te hebben hoe ze een positieve bijdrage kunnen leveren aan het milieu en nationale klimaatdoelstellingen. Maar ook economisch gezien is een energiescan belangrijk. Het laat namelijk zien hoe je kan besparen op de energiekosten. Patrick Harting van Marsaki is één van de experts die de energiescans uitvoert. Hij ziet dat de gestegen energielasten momenteel voor grote uitdagingen zorgen.

“Met name verouderde panden presteren slecht in het energieverbruik. Daar zijn vaak grote ingrepen nodig om energieverbruik te reduceren. Dat maakt het belang van een energiescan alleen maar groter.”

Ga met ons in gesprek

Wil jij verduurzamen en werken aan de toekomst van jouw bedrijf? Wij helpen je graag verder. Ga met onze projectmanagers vrijetijdseconomie in gesprek en ontdek de mogelijkheden.

Neem contact met ons op

Wij helpen je verder!

Op zoek naar een duwtje in de rug bij innovatieve plannen? Wij helpen je graag verder. Ga in gesprek met één van onze projectmanagers vrijetijdseconomie voor meer informatie.

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie