Een helpende hand bij verduurzaming

Toeristische ondernemers die willen werken aan een duurzame toekomst van hun bedrijf, kunnen bij ons terecht voor diverse ondersteuningsmiddelen. Zo ook Leonard en Ineke, eigenaren van Bed & Breakfast (B&B) 'Nachtje in de Kerk' in Vrouwenpolder. Hun B&B is gevestigd in een kerk uit 1953. Verduurzamen vergt dan ook een andere aanpak dan bij een regulier pand. Via één van onze projecten voor de toeristische sector, kregen de ondernemers een voucher voor een duurzaamheidsscan.

Lees het volledige verhaal

Een historisch pand verduurzamen: uitdaging genoeg

Leonard en Ineke begonnen in 2013 met de verbouwing van de kerk, die in 2017 leidde tot de opening van "Nachtje in de Kerk". Inmiddels zijn alle voor de hand liggende stappen voor verduurzaming gezet. Denk aan een goede isolatie van de kamers en een zuinigere CV-ketel. Voor verdere verduurzaming zijn echter grote investeringen nodig. Een duurzaamheidsscan moet inzicht bieden in wat er mogelijk is.

Leonard: “Momenteel hebben we alle voor de hand liggende dingen wel gedaan. Als we verder willen verduurzamen, zijn dat grote investeringen. Dan wil je wel zekerheid dat je het juiste doet.”

Innovatief denkvermogen

Verduurzaming van een kerk vraagt innovatief denkvermogen. Het vergt een andere aanpak dan bij een regulier pand, waarbij behoud van elementen van de kerk ook een belangrijke rol speelt. Voor veel ondernemers is verduurzamen een puzzel. Impuls Zeeland biedt hierbij hulp, onder andere met vouchers die inzetbaar zijn voor een duurzaamheidsscan. Leonard ziet hierin een mogelijkheid om de stap naar verdere verduurzaming kleiner te maken.

Leonard: “Een voucher maakt de stap kleiner om verder te verduurzamen. Het is een steuntje in de rug. Verder was het contact met Impuls goed. De projectmanager van Impuls was een centraal contactpersoon in ons traject. Voor ik bij Impuls terecht kwam, klopte ik aan bij andere bedrijven en instanties. Dan merk je dat iedereen zijn eigen dingetje doet. Impuls is juíst de verbinder tussen verschillende partijen. ”

Neem contact met ons op

Ga met ons in gesprek

Binnen jouw toeristische bedrijf vernieuwen, digitaliseren of verduurzamen? Wij helpen je graag verder! Ga met onze projectmanagers in gesprek voor de mogelijkheden.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie