Zoutelande • Waar veel bedrijven vooral nog nadenken over hoe ze energie gaan besparen, staat Camping Weltevreden al jaren in de actiemodus. In 2030 verwacht het bedrijf zelfvoorzienend te zijn in hun energieverbruik. Om dit doel te halen is afgelopen jaren veel gebeurd: uitbreiding van het elektranetwerk en de plaatsing van zonnepanelen, warmtepompen en een slim managementsysteem. Sinds een paar weken is een speciale batterij module geleverd. Deze batterij speelt een belangrijke rol in de laatste fase naar een energie-neutraal bedrijf.

Een kleine ecologische voetdruk

Aan de voet van de duinen ligt Camping Weltevreden. De camping is 2,7 hectaren en bestaat uit 143 plaatsen waaronder chalets, vaste plekken en kampeerplaatsen. Eigenaar Adriaan Wisse heeft een duidelijke visie voor zijn bedrijf: de ecologische voetdruk zo klein mogelijk maken. Dit betekent o.a. duurzaam omgaan met water en energie en meer ruimte voor de natuur.

Elk jaar 120 ton CO2-uitstoot besparen

Om zijn energieverbruik te verduurzamen is Adriaan via Impuls Zeeland en HZ betrokken bij een energieproject. Met een slim energiemanagementsysteem beheert, beïnvloedt en monitort hij het energieverbruik op de camping om zo zijn zelfopgewekte energie aan te sturen én energie te besparen. Het doel is om in 2030 400 MWh aan eigen duurzame energie op te wekken. Dit is per jaar een CO2-reductie van 120 ton. Om een beeld te geven van de besparing: dit staat gelijk aan de jaarlijkse CO2 opname van ongeveer 4.800 bomen.

Plaatsing van de lithium ion ijzer fosfaatbatterij

Energie opslaan voor later

De batterij die geplaatst wordt, is een lithium ion ijzer fosfaatbatterij. De batterij slaat het overschot aan zelfopgewekte stroom tijdelijk op, zoals bij een accu. In combinatie met een warmtebuffer kan via de batterij de vraag en aanbod aan energie op elkaar afgestemd worden. Een belangrijke stap om de pieken en dalen in energieverbruik op te vangen.

Unieke voorbeeld voor de toekomst

Er is landelijk veel interesse in het energieproject bij Camping Weltevreden. Michel van der Linde is projectleider bij SWECO en ondersteunt Adriaan bij de uitrol van zijn plannen.

“In de markt is veel vraag voor het plaatsen van accu’s. De grote hamvragen zijn steeds: Hoe realiseer je een slim aangestuurd systeem? En hoe ziet je businesscase eruit? Bij Camping Weltevreden krijg je antwoord op beide vragen. Een uniek voorbeeld waar we veel van leren.”

Kennisdelen

De komende periode staat in het teken van kennisdeling. Er staan bedrijfsbezoeken op de planning in het najaar en op 21 maart zal Adriaan Wisse zijn verhaal delen tijdens een evenement over energie voor de vrijetijdssector, georganiseerd door Impuls Zeeland. Ook is er een routekaart ontwikkeld waarin de door Camping Weltevreden gemaakte stappen zijn weergeven om een beeld te geven van het proces.

Neem contact met ons op

Meer weten? Ga met ons in gesprek

Wil je meer weten over dit project? Of ben je geïnteresseerd in wat wij voor jou kunnen betekenen rondom innovatie en verduurzaming? Neem contact op met een van onze projectmanagers.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie