Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.

Bedrijfsgegevens vergelijken

In opdracht van Impuls Zeeland ging Twan aan de slag met bedrijfsvergelijkingsgroepen. Hij vroeg ondernemers uit de toeristische sector om gegevens met elkaar te vergelijken in een benchmark. En met succes! Meer dan 30 ondernemers van minicampings, campings en hotels namen deel.

Ook Ilse van Maurik is eigenaresse van Camping Anna Friso (Kamperland) nam deel aan de bedrijfsvergelijkingsgroepen.

“Met deze groep kan je makkelijk schakelen tussen elkaar. Je kan elkaar ook nog eens een keertje bellen. Het is ook laagdrempelig om een keer echt bij een ander op bezoek te gaan.”

Wat is een bedrijfsvergelijkingsgroep?

Een bedrijfsvergelijkingsgroep draait om data delen. Het is een samenwerkingsverband van ondernemers uit dezelfde branche of sector. Deze ondernemers delen en vergelijken informatie met elkaar. Denk aan informatie over omzet, kostenstructuur of de herkomst van gasten. Informatie die ondernemers interessant vinden om hun bedrijf op te sturen.

Voordelen van benchmarken

Je gegevens vergelijken via een benchmark brengt een aantal voordelen met zich mee.

  • Je krijgt een beter beeld van jouw bedrijf
  • Je krijgt inzicht hoe jij ten opzichte van andere bedrijven in dezelfde sector presteert
  • Je leert van andere ondernemers door met elkaar over de gegevens te praten

Als ondernemer wil je een bedrijf kunnen sturen op data. Als je enkel eigen data gebruikt, stuur je volledig op eigen informatie. De meerwaarde van vergelijken met de sector is dat je bepaalde informatie beter kan interpreteren. Daarbij wil je over die data in gesprek gaan, erover discussiëren. Met een bedrijfsvergelijkingsgroep krijg je die kans.

Van idee naar concrete actie

Eén van de bedrijfsvergelijkingsgroepen was gericht op hotels. Peter Faas, eigenaar van Noordzee Hotel & Spa in Cadzand, nam deel aan deze groep. Hij vergeleek zijn data met anderen, haalde hier inzichten uit en vertaalde dit meteen naar een concrete stap op zijn bedrijfsvoering aan te passen.

Accepteer marketing cookies om de video te bekijken.
Neem contact met ons op

Ga met ons in gesprek

Wil je meer weten over de bedrijfsvergelijkingsgroepen? Of ben je op zoek naar een helpende hand bij de doorontwikkeling van jouw toeristische bedrijf? Ga met ons in gesprek! Wij helpen je graag verder.

Minke Rabaut

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Stefan Coppoolse

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Kim Provoost

Projectmanager Vrijetijdseconomie

Lise de Nooijer-Hekhuis

Junior Projectmanager Vrijetijdseconomie